Bankový folklór - poplatky opäť rastú

Letné mesiace domáce banky opäť využili na mierne zvyšovanie bankových poplatkov. Ľudia musia s vyšším poplatkami rátať hlavne pri výbere v hotovosti priamo v kamenných pobočkách bánk alebo pri využití bankomatu konkurenčnej banky. V niektorých finančných domoch viac peňazí Slováci priplatia aj za poistenie schopnosti splácania bankového úveru. V cenníkoch sa tiež objavili úplne nové poplatky.

01.08.2018 12:00
žena, muž, pár, starosti, hypotéka, účty Foto:
Ustavičný rast poplatkov bánk mnohých ľudí neteší. Výšku poplatkov si možno overiť cez internet.
debata (51)

„Nejde o zásadné zdražovanie, ale skôr o bežný bankový folklór v podobe mierneho zvyšovania poplatkov. Niektoré banky menia cenníky z dôvodu príchodu nových produktov, iné zas potrebujú doplniť výnosové položky,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik.

V najbližších mesiacoch môžu finančné domy pokračovať v dvíhaní poplatkov pre klesajúce výnosy z poskytovania hypoték a úverov na bývanie. Tie sa už v prvých troch mesiacoch tohto roku mierne znížili, keď dosiahli hodnotu 505 miliónov eur, čo je o dva milióny eur menej ako v prvom štvrťroku 2017. V najbližších mesiacoch má výnosy z poskytovania úverov okresať sprísnenie poskytovania hypoték zo strany Národnej banky Slovenska.

Za tri mesiace banky zarobili 170 miliónov

Domáce banky sa nižšie zisky z úverovania môžu pokúsiť nahradiť práve zavádzaním rôznych nových poplatkov. Trend postupného zdražovania je vidieť aj v úvode roka, keď výnosy z poplatkov dosiahli 133 miliónov eur, čo je o šesť miliónov eur viac ako v rovnakom období roku 2017. Aj po započítaní nákladov sa domácim bankám darí a za prvé tri mesiace tohto roku dosiahol ich čistý zisk hodnotu 170 miliónov eur, čo je o päť miliónov eur viac ako vlani.

Už od začiatku júna zmenila svoje cenníky Poštová banka. Finančný dom napríklad zvýšil cenu za výber z bankomatu cez Poštomat z 0,30 eura na jedno euro. "V rámci balíka sme klientom poskytli jeden výber z Poštomatu zdarma, k zvýšeniu poplatku z ďalších výberov sme pristúpili z dôvodu vyšších nákladov. Naši klienti majú pri výbere z Poštomatu stále najlepšiu cenu, keď za každý ďalší výber platia jedno euro.

Klienti iných bánk platia za výber na pošte vyššie poplatky," povedala vedúca oddelenia komunikácie a PR v Poštovej banke Jana Jarošová. Finančný dom tiež ľuďom v rámci predplatených balíkov služieb ponúka neobmedzený výber z bankomatov Poštovej banky a jeden bezplatný výber z bankomatu inej banky. Poštová banka tiež sumou jedného eura spoplatnila poštou zasielaný mesačný výpis z bankového účtu a bez poplatku je dnes len výpis z Užitočného účtu senior.

Bankové poistky zdraželi

V júli zmenila svoj cenník ČSOB banka, ktorej klienti si viac priplatia napríklad za poistenie k platobným kartám. Ročné cestovné poistenie Standard poskytované popri platobných kartách VISA zdraželo z 18,30 eura na 21,60 eura. Za vyšší poplatok ponúka banka ľuďom vyššie poistné krytie.

„V prípade cestovného poistenia Standard/Standard Family sa napríklad poistný limit v prípade zodpovednosti za škodu na zdraví a živote zvyšuje z 10-tisíc eur na 15-tisíc eur, na veciach z 5-tisíc eur na 10-tisíc eur,“ uviedla hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

S príchodom mesiaca júla svoj cenník zmenila aj UniCredit Bank. "Upravili sme poplatok za predčasné ukončenie poistenia schopnosti splácania spotrebiteľského úveru a úveru na bývanie.

Ostatné poplatky za produkty a služby sa nemenia," priblížila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Poplatok za predčasné ukončenie poistenia spotrebného úveru je vo výške troch percent poplatku za zaradenie do poistenia a v prípade hypotéky až vo výške piatich percent. V praxi tak klienti banky na nových poplatkoch môžu minúť desiatky až stovky eur. Napríklad pri hypotéke v sume 60-tisíc eur vyjde jednorazový poplatok na 90 eur.

Aj najväčšia domáca banka Slovenská sporiteľňa od začiatku predchádzajúceho mesiaca zdražila poistenie spotrebných úverov a úverov na bývanie. V prípade úveru na Čokoľvek poplatok za rozšírený súboru poistenia stúpol z 5,2 na 6,5 percenta mesačnej splátky úveru. Napríklad pri mesačnej splátke v sume 100 eur sa poplatok zvýšil z 5,2 na 6,5 eura.

Ľuďom vyššie ceny prinesú možnosť poistenia väčšieho počtu klientov banky. „Podľa nášho názoru by malo toto poistenie tvoriť neoddeliteľnú súčasť každého úveru a chceme ho poskytnúť čo najväčšiemu počtu klientov. Z tohto dôvodu upravujeme podmienky prijateľnosti do poistenia a budeme schopní poistenie ponúknuť aj klientom, ktorí napríklad boli za posledných 12 mesiacov chorí dlhšie ako 30 po sebe idúcich dní, prípadne sú zamestnaní na dobu určitú a podobne,“ povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Podľa finančného domu za zdražovaním poistenia nie je nová osempercentná daň, ktorá od začiatku októbra začne platiť na všetky typy životného a neživotného poistenia.

Pozor na výber hotovosti

Od začiatku mesiaca júla zmenila svoje cenníky aj Oberbank. Poplatok za vystavenie náhradnej bankovej karty z dôvodu poškodenia stúpol z 5 eur na 10 eur. Sankcia za neoprávnenú reklamáciu sa zvýšila zo 4,98 eura na 5 eur. Naopak, zlacnel poplatok za vydanie núdzovej karty v zahraničí, a to z 232,36 eura na 230 eur. S príchodom augusta svoj cenník zmení aj OTP banka. Klienti banky zaplatia napríklad 10 eur za druhé čerpanie aj každé ďalšie čerpanie hypotéky, refinančného úveru a americkej hypotéky.

Od začiatku septembra svoj cenník zmení aj VÚB banka. Z dvoch eur na 2,5 eura zdražie výber hotovosti z bankomatov iných bánk. „V tomto prípade banka pristúpila k zjednoteniu dvoch poplatkov. Spomínaný poplatok vzrástol síce z dvoch eur na 2,50, no poplatok za výber v zahraničí alebo v cudzej mene na Slovensku klesol z hodnoty 1,5 percenta z transakcie alebo minimálne sedem eur na úroveň tiež 2,50 eura,“ povedal PR manažér VÚB banky Dominik Miša.

Dôvody zdražovania poplatkov

  • Domáce banky v minulom roku zvýšili príjmy z poplatkov o 6 miliónov eur na 533 miliónov eur
  • Vykompenzovali si tak lacné pôžičky, pri ktorých v roku 2017 znížili úrokové výnosy o 68 miliónov eur na 1,711 miliardy eur
  • Aj v priebehu tohto roka sa opakuje scenár zlacňovania úverov a zdražovania bankových poplatkov
  • Štát sa drahé poplatky snaží regulovať bezplatnými účtami pre ľudí s čistým mesačným príjmom do 400 eur, tie však má len niekoľko tisíc ľudí

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankové poplatky #Visa #cestovné poistenie #ČSOB #VÚB banka