USA začnú okamžité rokovania o obchode s EÚ, uviedol Kudlow

Spojené štáty začnú "okamžité" rokovania s Európskou úniou (EÚ), aby dosiahli obchodné dohody o poľnohospodárskych a energetických produktoch, ktoré prinesú nárast amerického exportu sóje, hovädzieho mäsa a skvapalneného plynu na starý kontinent. Uviedol to v nedeľu (29.7.) Larry Kudlow, ekonomický poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa.

30.07.2018 13:37
Donald Trump, Jean-Claude Juncker Foto: ,
Stretnutie šéfa Európskej komisie Jean-Claude Junckera a amerického prezidenta Donalda Trumpa.
debata (14)

Kudlow zároveň povedal, že sa zúčastní na rokovaniach, ktoré povedie americký obchodný zástupca Robert Lighthizer.

„Začneme okamžite,“ povedal Kudlow v rozhovore pre reláciu televízie CBS „Face the Nation“.

Kudlow zdôraznil, že rozsiahle diskusie o poľnohospodárstve budú súčasťou bilaterálnych rozhovorov. To ale ukazuje na rozdiely v postoji Washingtonu a Bruselu, ktorý sa, naopak, zaviazal, že toto odvetvie sa nedostane na rokovací stôl.

USA a EÚ minulý týždeň počas návštevy predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera vo Washingtone oznámili, že sa pokúsia zmierniť obchodné napätie. Dohodli sa, že sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselné tovary okrem automobilov.

Trump po schôdzke povedal, že EÚ súhlasila aj s nákupom „väčšieho množstva sóje“ a so zvýšením dovozu skvapalneného zemného plynu z USA. A vyhlásil, že sa zdrží zavedenia ciel na európske autá, kým budú prebiehať rozhovory medzi Washingtonom a Bruselom o znižovaní obchodných bariér.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #sója #Donald Trump