Ekonomika USA má podľa Mnuchina pred sebou roky rýchleho rastu

Americký minister financií Steven Mnuchin predpokladá, že tempo rastu ekonomiky Spojených štátov bude niekoľko rokov dosahovať minimálne troch percent. Mnuchin to uviedol v rozhovore s televíziou Fox News.

30.07.2018 00:40
debata (2)

Piatkové správa amerického ministerstva obchodu ukázala, že rast najväčšej ekonomiky sveta v druhom štvrťroku sa zrýchlil na 4,1 percenta z 2,2 percenta v prvom kvartáli. Dosiahol tak najprudšie tempo za takmer štyri roky.

„Domnievam sa, že sa rozhodne nachádzame v období štyroch až piatich rokov udržateľného rastu v rozsahu najmenej troch percent,“ uviedol Mnuchin. Upozornil, že dosiahnutie minimálne trojpercentného rastu bolo od začiatku cieľom administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Mnohí ekonómovia však Mnuchinov optimizmus nezdieľajú. Mark Zand zo spoločnosti Moody's Analytics napríklad predpokladá, že rast americkej ekonomiky sa bude po tohtoročnom zrýchlení na tri percentá spomaľovať. Budúci rok podľa neho bude rast 2,6 percenta a v roku 2020 dokonca len 0,9 percenta.

Trump v piatok v reakcii na údaje za druhý štvrťrok uviedol, že priaznivý vývoj ekonomiky potvrdzuje správnosť jeho politiky. Poukázal na svoju daňovú reformu, obmedzovanie regulácie a kroky v oblasti medzinárodného obchodu. Vyhlásil tiež, že celý svet hľadí na ekonomiku USA so závisťou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP