Neziskovkám stále pribúdaju peniaze z 2% dane, už majú 46 miliónov

Tisíckam neziskoviek finančná správa zaslala ďalšie peniaze. Ku koncu júla majú už na svojich účtoch viac ako 46 miliónov eur.

27.07.2018 13:45
debata (2)

Je to časť z peňazí, ktoré sa im rozhodli poukázať občania a podnikatelia z dane z príjmu za rok 2017. Finančná správa pokračuje v spracovávaní daňových priznaní, ktoré obsahujú aj vyhlásenia na poukázanie 2 %, respektíve 3 %.

Finančná správa už spracovala 626.637 vyhlásení fyzických a právnických osôb. Vďaka tomu už zaslala na účty občianskym združeniam, neziskovým organizáciám či nadáciám 46.377.484,14 eura. Suma sa ešte bude ďalej zvyšovať. Finančná správa totiž pokračuje v spracovávaní doručených dokumentov.

Spracúvajú sa aj odložené daňové priznania, ktoré podali občania a firmy v predĺženom termíne. Aj z týchto bude priebežne poukazovať ďalšie peniaze podielu zaplatenej dane pre neziskové organizácie.

Pre približne 20.000 daňovníkov, ktorí si odložili podanie daňového priznania na september 2018, ešte neuplynula doba na darovanie 2 % a stále si môžu vybrať z tisícov neziskoviek. Zoznam prijímateľov podielu zaplatenej dane je uvedený na internetovej stránke Notárskej komory SR.

Ako informovala TASR Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy, kompletné vyhodnotenie spracovania asignácie dane zverejňuje finančná správa vždy do konca januára. Počas januára zároveň zasiela neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi. Súhlas daňovníka umožňuje oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.

Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie získali zo zaplatenej dane právnických a fyzických osôb v roku 2017 (z DP k dani z príjmu za rok 2016) 64 miliónov eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #2% dane #nezisková organizácia