Slovensko a Cyprus sú európskymi skokanmi v oblasti rozvoja eGovernmentu

Slovensko výrazne pokročilo v oblasti rozvoja eGovernmentu. Vyplýva to z dvojročného Indexu rozvoja elektronickej verejnej správy, ktorý zverejnila Organizácia spojených národov (OSN). Slovensko sa umiestnilo na 49. mieste zo 193 krajín sveta a oproti roku 2016 si polepšilo o 18 priečok. Informoval o tom Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

26.07.2018 20:17
debata (2)

Slovensko nastúpilo podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho na pozitívny trend. Pokiaľ si ho udrží, tak o ďalšie dva roky sa môže podľa Rašiho nachádzať medzi najlepšími európskymi krajinami. Tie obsadili 14 z prvých dvadsiatich priečok vrátane celkového prvenstva, ktoré drží Dánsko.

Najvýraznejšie sa Slovensko zlepšilo v subindexe online služieb. Je to zložený ukazovateľ, ktorý meria využívanie informačno-komunikačných technológií (IKT) zo strany vlád pri poskytovaní verejných služieb na národnej úrovni. Hodnotí technické vlastnosti vnútroštátnych webových sídiel a existenciu vybraných služieb, ako aj politiky a stratégie elektronickej štátnej správy.

Objektívnosť medzinárodnej pozície v rozvoji eGovernmentu, ktorú Slovensko dosiahlo v indexe, potvrdzujú aj ďalšie hodnotenia. V schopnosti chopiť sa príležitostí, ktoré ponúkajú nové IKT, Slovensko postúpilo o 12 priečok na 47. miesto zo 139 hodnotených štátov. V rebríčku rozvoja IKT Slovensko obsadilo 46. priečku zo 176 hodnotených ekonomík.

Index je súčasťou globálnej správy OSN o eGovernmente 2018, ktorá hodnotí stav rozvoja elektronických verejných správ vo všetkých členských krajinách OSN. Prieskum meria efektívnosť eGovernmentu pri poskytovaní verejných služieb a identifikuje krajiny, ktoré môžu slúžiť ako vzor rozvoja a výkonnosti elektronickej verejnej správy. V oblasti telekomunikačnej infraštruktúry Slovensku správa vyčíta pokles počtu pevných liniek, ale neberie sa do úvahy 100-percentné pokrytie mobilnými pripojeniami, ktoré ľudia na Slovensku preferujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #e-Government