Podpory na vzkriesenie závlah prichádzajú v hodine dvanástej

Agrorezort ohlásil jednu z najviac očakávaných podpôr v poľnohospodárstve - nenávratný finančný príspevok na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov. Farmári sa môžu uchádzať dovedna o 22 miliónov eur. Rozhranie podpôr kolíše od desaťtisíc eur až po jeden milión eur.

26.07.2018 09:00
debata

Slovensko má, či presnejšie malo, vybudované závlahy na ploche 320-tisíc hektárov. Z tejto výmery sú prevádzkyschopné závlahy už len na 160-tisíc hektároch. Ani táto plocha sa však aktívne nevyužíva, od štátu prenajaté aktívne čerpacie stanice dodávajú vodu zhruba pre 50-tisíc hektárov, ďalšie tisícky hektárov zavlažujú farmári z riek a jazier.

Zdroje prichádzajú v hodine dvanástej

Roky centrálne budovaný veľkoplošný systém sa po živelnej transformácii dostal do slepej uličky. Teraz po rokoch tápania a odkladania systémových riešení pritečú konečne do vysychajúcej sústavy potrebné zdroje. Prichádzajú doslova v hodine dvanástej – aj rok 2018 je poznačený extrémnym jarným suchom a horúčavami, ktoré oberú poľnohospodárov o milióny eur na produkcii. Pritom práve závlahy sú najúčinnejším nástrojom na znižovanie rizík a stabilizáciu rastlinnej produkcie.

Kto má nárok na podporu

Rezort teraz smeruje prostriedky nielen na výstavbu, ale aj rekonštrukciu a modernizáciu závlahových systémov vrátane infraštruktúry. Podporené budú aj investície do obstarania a modernizácie techniky a technológie závlahových systémov. „Našou snahou je pomôcť najmä menej rozvinutým regiónom, pre ktoré je vyčlenených 20 miliónov eur. Zvyšné dva milióny eur sú určené pre Bratislavský kraj,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Štát chce prostredníctvom podpôr do závlah ovplyvniť aj súčasnú štruktúru rastlinnej výroby.

Nárok na ňu majú pestovatelia zeleniny, ovocia, viacročných krmovín, strukovín, cukrovej repy. To sa poľnohospodárom nepozdáva. Radi by videli medzi preferovanými plodinami napríklad aj kukuricu. V západnej Európe už zavlažujú aj obilniny. Na Slovensku je však po rokoch viac živelnej ako rozumne riadenej transformácie závlahového hospodárstva situácia, keď si možno obliecť len taký závlahový kabát, na aký momentálne vychádza. Je to okrem iného aj dôsledok toho, ako sa v programovom období 2014 až 2020 hospodárilo so zdrojmi Programu rozvoja vidieka.

Kritická situácia na sústave Sĺňava

„Slovensku by sa oplatilo využiť prístup, ktorý zvolili v Českej republike, kde riešia problém sucha celostne, počnúc definovaním oblastí sucha, pokračujúc výstavbou závlahových nádrží a vyhlasovaním mimoriadnych vodných režimov, ktoré uprednostňujú použitie vody v krajine na poľnohospodársku produkciu,“ povedal Peter Andráš, podnikateľ v oblasti závlahového hospodárstva. Z hľadiska efektívneho využitia závlah by sa podľa odborníkov žiadala urobiť kategorizácia čerpacích staníc, zistiť, ktoré zo „spiacich“ čerpačiek sú schopné a hodné oživenia. Kritická situácia je na sústave Sĺňava, kde sa z vyše 8 000 hektárov využíva len zlomok. To isté platí o sústave Močenok či Šaľa-Kolárovo.

Meniace sa klimatické podmienky si vyžadujú urýchlene konať. Bolo by dobré urobiť prieskum medzi poľnohospodármi, ktorí zmenili osevné postupy a zamerali sa na pestovanie obilnín, kukurice a olejnín, aká je ich budúca pestovateľská stratégia.

Uzávierka výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov je naplánovaná na 15. novembra 2018. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok treba adresovať Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závlahy #finančný príspevok