Podnikateľská aktivita v eurozóne zostáva silná, euru to pomáha

Európska mena v utorok na devízovom trhu posilňuje. Euro podporila najnovšie štatistika, ktorá ukázala, že podnikateľská aktivita v eurozóne zostáva silná. Zisky však boli nízke kvôli obavám z obchodnej vojny so Spojenými štátmi.

24.07.2018 17:52
debata

Okolo 17:15 SELČ euro voči doláru posilnilo o 0,1 percenta na 1,1703 USD a k jenu nepatrne stúplo na približne 130 JPY. Dolár voči jenu oslabil o 0,2 percenta na 111,11 JPY. Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich popredných svetových mien, sa znížil o 0,1 percenta na 94,5 bodu.

Súhrnný index nákupných manažérov (PMI), ktorý je považovaný za barometer zdravia firiem v spracovateľskom sektore a v sektore služieb, podľa predbežných údajov síce tento mesiac spomalil rast viac, než sa čakalo, avšak zostáva silný. Ako uviedol analytik Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner, údaje o PMI neboli tak silné, aby umožnili Európskej centrálnej banke prísť s bližším termínom pre zvýšenie úrokových sadzieb, na druhej strane však nie sú ani tak slabé, aby tento termín oddialili.

K poklesu dolára prispieva komentár amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom si minulý týždeň sťažoval na silnú americkú menu, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna