Slováci viac triedia odpad

Triedený zber odpadov sa na Slovensku zvyšuje. Potvrdzujú to údaje ministerstva životného prostredia, z ktorých vyplýva, že triedený zber v obciach vzrástol v roku 2017 o 17,1 percenta oproti predchádzajúcemu roku.

23.07.2018 16:06
debata (1)

V roku 2017 bolo pritom na trh uvedené približne rovnaké množstvo obalov a výrobkov ako v roku 2016. Občania vytriedili vlani v priemere 38,6 kg na obyvateľa, čo je o 6,5 kg viac oproti predchádzajúce­mu roku.

Ako informovala organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI – PAK, z údajov vyplýva, že nový zákon o odpadoch už prináša výsledky. Zákon od roku 2016 zaviedol takzvanú rozšírenú zodpovednosť výrobcov, čo znamená, že výrobcovia financujú triedený zber a recykláciu odpadov v mestách a obciach. Organizácie zodpovednosti výrobcov sú zmluvné subjekty, cez ktoré výrobcovia odpadov, obec i zberné spoločnosti financujú triedený zber. „Výrobcovia prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov financujú v obciach triedený zber odpadu, jeho dotriedenie, lisovanie, skladovanie a jeho následný odvoz na zhodnotenie a recykláciu,“ vysvetlila Hana Nováková, generálna riaditeľka ENVI-PAK. Občan teda podľa nej za vytriedený odpad neplatí a ušetrené prostriedky môžu obce investovať napríklad do zabezpečenia zberu biologicky rozložiteľného odpadu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #recyklácia #triedenie druhotných surovín