Britské domácnosti môžu na brexite stratiť až 960 libier ročne

Brexit môže spôsobiť, že britské domácnosti si ročne pohoršia o 960 GBP (1073,29 eura), uvádza sa v správe poradenskej firmy Oliver Wyman. Domácnosti sa budú musieť napríklad vyrovnať s vyššími cenami spôsobenými zmenami na trhu práce, ale aj colného režimu a byrokracie.

22.07.2018 14:30
debata (1)

Správa spoločnosti Oliver Wyman vypracovala päť rozdielnych scenárov vystúpenia Británie z Európskej únie (EÚ), pričom veľkosť negatívneho vplyvu by sa v závislosti od podoby brexitu mala pohybovať v pásme od 245 GBP po 960 GBP ročne. Veľkosť strát bude závisieť predovšetkým od budúceho colného režimu.

Najdrahšie by spotrebiteľov vyšlo, ak by Británia opustila colnú úniu a jednotný trh EÚ a budúci colný režim by bol určený doložkou najvyšších výhod (MFN) Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Vplyv na spotrebiteľské ceny by zrejme malo aj znehodnotenie libry a pravdepodobnosť, že obchodné dohody s krajinami mimo EÚ by nedokázali dostatočne zmierniť dopad na domácnosti.

Správa výboru Snemovne lordov pre EÚ zverejnená pred dvoma mesiacmi uviedla, že ceny potravín po brexite pravdepodobne stúpnu, ak sa nedosiahne obchodná dohoda s EÚ, a že to môže spôsobiť nedostatok niektorých produktov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit