Bruno Le Maire: Obchodná vojna je tu, USA by mali dostať rozum

Spojené štáty by mali dostať rozum a rešpektovať globálne pravidlá a svojich spojencov. V Buenos Aires to v sobotu na ministerskej schôdzke štátov skupiny G20 vyhlásil francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

22.07.2018 08:17
debata (29)

„Obchodné vojna sa už začala. Očakávame, že USA podniknú potrebné kroky k jej ukončeniu a k zažehnaniu krízy,“ vyhlásil.

Le Maire komentoval americké rozhodnutie zvýšiť dovozné clá na niektoré druhy tovaru dovážaného z Európy a ďalších krajín. Pripustil, že Svetová obchodná organizácia (WTO) sa stretáva s problémami, ale dodal, že „clá nie sú správnou cestou, ako ich riešiť“.

Európska komisia nemôže urobiť formálny návrh na obchodné rokovania s USA bez toho, aby Spojené štáty podnikli prvý krok, povedal ďalej Le Maire. Nedokáže si predstaviť, že krajiny Európskej únie začnú s USA dojednávať novú obchodnú dohodu, ak Washington nezruší clá na dovoz ocele a hliníka. V tejto otázke vraj medzi Francúzskom a Nemeckom panuje zhoda.

Ak vláda Donalda Trumpa zavedie na európsky tovar nové clá, nebude mať Európa inú možnosť, než znovu reagovať, povedal minister financií. Každý člen skupiny G20 si je podľa neho vedomý, že „obchodná vojna je realitou a rizikom pre globálny rast“.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #G20 #USA #obchodná vojna