Zavážať jadrové palivo do Mochoviec chcú v I. štvrťroku 2019

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce mierne pokročila aj v druhom kvartáli tohto roka.

17.07.2018 13:17
debata (2)

Ako uviedli Slovenské elektrárne (SE) pre portál vEnergetike.sk, kým ku koncu marca tohto roka bol tretí jadrový blok dostavaný na 97 %, na konci prvého polroka to bolo 97,7 %. Štvrtý mochovecký blok bol na konci prvého kvartálu dostavaný na 85 %, ku koncu júna na 86 %. Na nových jadrových blokoch bolo odpracovaných už vyše 80 miliónov človekohodín. Projekt spolu vytvára 15-tisíc priamych, nepriamych a vyvolaných pracovných miest.

Počas letných mesiacov by sa mala na treťom bloku uskutočniť studená hydroskúška, počas ktorej sa otestujú všetky kľúčové systémy. Zavážanie paliva na treťom bloku je naplánované na prvý a komerčná prevádzka na druhý kvartál 2019. Dostavba štvrtého jadrového bloku je naplánovaná zhruba o rok neskôr ako dostavba tretieho. Premiér Peter Pellegrini ako aj predseda predstavenstva SE Branislav Strýček termíny dostavby potvrdili počas kontrolného dňa v Mochovciach minulý týždeň. Taktiež deklarovali, že rozpočet dostavby mochoveckých blokov by sa už zo súčasných 5,4 miliardy eur nemal navyšovať.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #jadrová energetika