EÚ a Japonsko podpísali doteraz najväčšiu dohodu o voľnom obchode

Európska únia podpísala s Japonskom svoju doteraz najväčšiu dohodu o voľnom obchode. Oznámili to podľa agentúry DPA japonský premiér Šinzó Abe aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Dohoda, ktorá odstráni takmer všetky clá vo vzájomnom obchode, pokrýva približne tretinu globálneho hrubého domáceho produktu a 600 miliónov ľudí. Cieľom dohody je podporiť hospodársky rast a tvorbu pracovných miest.

17.07.2018 12:28
Japan EU Foto: ,
Sprava predseda Európskej rady Donald Tusk, japonský premiér Šinzó Abe a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata

Pôvodne mala byť dohoda podpísaná už minulý týždeň, podpisový ceremoniál však odložili pre záplavy v Japonsku. Podpísanie dohody prichádza v čase rastúcich obáv z protekcionis­tických opatrení amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten už tento rok zaviedol nové clá na dovoz ocele a hliníka aj na rad čínskeho tovaru. Jeho kroky viedli k odvetným opatreniam zo strany Európskej únie, Číny i ďalších obchodných partnerov.

Tusk dohodu označil za „jasný odkaz proti protekcionizmu“. „V čase, keď protekcionistické opatrenia naberajú po celom svete na sile, dnešný podpis dohody medzi Japonskom a EÚ opäť ukáže svetu naše neochvejné politické odhodlanie podporovať voľný obchod,“ uviedol japonský minister hospodárstva Tošimicu Motegi.

Firmy z Európskej únie v súčasnosti vyvážajú do Japonska tovar a služby v hodnote vyše 100 miliárd dolárov ročne. Jednou z najvýznamnejších položiek tohto exportu sú mliečne produkty, napísal server BBC.

Zmluva sa okrem ciel týka aj odstránenia niektorých ďalších prekážok vo vzájomnom obchode. Zaisťuje napríklad, že pri motorových vozidlách budú obe strany dodržiavať rovnaké medzinárodné normy týkajúce sa bezpečnosti výrobkov aj ochrany životného prostredia. Na automobily z EÚ sa tak budú rovnaké požiadavky vzťahovať v EÚ aj v Japonsku, nebude ich preto nutné pri exporte znovu certifikovať a vývoz sa zjednoduší.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Japonsko #obchodná dohoda #voľný obchod