Sulík: Elektrárne treba predať. Ministerstvo: Problémy sú pre nezmyselnú privatizáciu

Slovenské elektrárne treba doprivatizovať, tvrdí Richard Sulík. Chceme získať väčšinový podiel, reaguje ministerstvo hospodárstva.

11.07.2018 18:34
debata (84)

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii poznamenal, že elektrárne je nutné doprivatizovať. Rezort hospodárstva však uviedol, že práve nezmyselná privatizácia zapríčinila, že štát stratil možnosť priamo ovplyvniť výstavbu jadrovej elektrárne.

„Preto minister hospodárstva považuje predaj podielu štátu v Slovenských elektrárňach za nezmysel. Práve naopak, mal získať naspäť väčšinový podiel vo výhradnom prevádzkovateľovi jadrových blokov a v dominantnom výrobcovi elektriny na Slovensku,“ dodal Stano.

SaS: Termíny nestihnú

Opozičná SaS v stredu kritizovala proces dostavby EMO34 s tým, že termíny sa stále posúvajú. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v utorok (10. 7.) avizoval, že tretí blok elektrárne by mal byť spustený v druhom štvrťroku 2019. Podľa Sulíka tento termín splnený nebude. „Predseda vlády sa včera vyjadril na kontrolnom dni priamo v Mochovciach po tvrdom a kritickom rokovaní so súkromným vlastníkom veľmi jasne, že vláda bude tlačiť na dodržiavanie termínov a rozpočtu,“ priblížil Stano.

Slovenská republika má v jadrovej elektrárni Mochovce výhradne pozíciu menšinového akcionára a nemôže tak určovať termíny a náklady na výstavbu tretieho a štvrtého bloku elektrárne(EMO34). Uviedol to hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano v reakcii na stredajšiu výzvu strany SaS, aby vláda prijala záväzný a fixný harmonogram financovania aj dostavby elektrárne v Mochovciach, a to bez ďalšieho zaťažovania štátneho rozpočtu.

Rezort hospodárstva upozornil, že výhradnú a úplnú manažérsku zodpovednosť za výstavbu EMO34 nesie súkromný väčšinový vlastník Slovenských elektrární, nie štát. „Štát má po nevýhodnej privatizácii od roku 2006 výhradne pozíciu menšinového akcionára a asi ťažko teda môže určovať a sľubovať termíny a náklady výstavby. Aj z toho je zjavné, že výstavbu nefinancuje štátny rozpočet, ako tvrdí SaS,“ zdôraznil Stano s tým, že minister hospodárstva pomalý postup výstavby opakovane kritizoval.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce