Kaufland rozšíril logistické centrum v Ilave

Spoločnosť Kaufland rozšírila svoj centrálny sklad v Ilave. Sklad ročne prijme zhruba 300-tisíc paliet ovocia a zeleniny a 400-tisíc paliet chladeného tovaru.

10.07.2018 17:45
debata (1)

„Z kapacitných dôvodov a z dôvodov expanzie sme boli nútení postaviť novú halu pre ovocie a zeleninu, a takisto sme rozšírili kapacity chladiarenského skladu,“ povedal Jan Bartošik, vedúci prevádzky skladu Kauflandu v Ilave.

Centrálny sklad Kauflandu v Ilave Foto: Pravda, Barbora Hrušovská
Centrálny sklad Kauflandu v Ilave Centrálny sklad Kauflandu v Ilave

Ako funguje logistika v sklade? „Centrálne riadenie príjmu a výdaja nám volá autá podľa zaskladnenia priamo v sklade, aby sme mali optimálne a čo najkratšie vzdialenosti pri zaskladnení,“ povedal Daniel Tarasovič, ktorý má na starosti sklad čerstvého tovaru.

V sklade pred štyrmi rokmi zmenili spôsob uskladňovania potravín. „Revolučnou zmenou bol prechod na novú stratégiu, kde sa určil bod nula, súradnice X a Y. Každá ulička a každá pozícia má svoje číslo. Po naskenovaní etikety na výrobku systém vypočíta najvhodnejšie voľné miesto a vyberie najkratšiu a najefektívnejšiu bránu pre danú filiálku. Všetky brány sú flexibilné, čo znamená, že na tej istej bráne môžeme tovar prijímať aj vydávať. Tým šetríme prejazdy,“ dodal Bartošik.

Kamión príde k bráne, zaregistruje sa a na základe objednávky ho zavolajú do príslušného skladu. Nasleduje základná kontrola tovaru, ako je meranie teploty. Ďalej sa kontroluje kvalita tovaru a ak je všetko v poriadku, tovar prijmú do skladu. V popoludňajších hodinách sa tovar začína vyskladňovať. Zo skladov kamióny odchádzajú tak, aby o 5:30 boli na filiálke aj s tovarom.

Kontrola mäsového tovaru prebieha vo dvoch fázach. V prvej, náhodnej, sa kontrolujú senzorické znaky. Následne pri detailnej sa odoberie vzorka z konkrétneho druhu tovaru. „Tovar rozbalíme, skontrolujeme senzoriku, farby, vône, hmotnosť a porovnáme s parametrami, ktoré sú dané našou špecifikáciou,“ povedal Jozef Jendrišák, ktorý má v sklade na starosti nákup. Pri ovocí a zelenine pracujú s tabletmi, v ktorých sú definované faktory, ktoré majú kontrolovať. Centrálny sklad Kauflandu od marca prijíma aj tovary non-food platformy, ktoré sa predtým dovážali iba priamo z Česka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Kaufland