Mochovce majú spustiť o rok

Tretí a štvrtý blok by mali byť dostavané načas. Povedal to v utorok po kontrolnom dni v jadrovej elektrárni Mochovce premiér Peter Pellegrini.

10.07.2018 12:46
jadrova elektraren, mochovce Foto: ,
Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce, ktorý je dostavaný na 97 percent, uvedený do prevádzky by mal byť koncom tohto roka. Štvrtý blok by mali dokončiť rok na to.
debata (14)

„Nielen ako tretinový akcionár, ale aj ako vláda, budeme striktne sledovať, čo sa tu deje a akonáhle by sa dialo niečo, čo sa odkláňa od harmonogramov, bude musieť vláda do toho zasiahnuť,“ povedal Pellegrini. Na ďalšiu kontrolu sa chystá na jeseň. Dodržaný by mal byť aj rozpočet dostavby z marca minulého roka vo výške 5,4 miliardy eur. Pôvodne mala investícia vyjsť na 2,8 miliardy eur.

Taliansky Enel zároveň poskytne na dostavbu akcionársku pôžičku 700 miliónov z vlastných zdrojov. Vláda o nej bude rozhodovať zajtra.

Podľa Slovenských elektrární, ktoré dostavujú mochovecké jadrové bloky, je v tejto chvíli stále platný harmonogram a rozpočet schválený valným zhromaždením v marci 2017. „Sme si plne vedomí termínov,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Túto nedeľu má podľa neho začať studená hydroskúška tretieho bloku.

Premiér sa rozhodol skontrolovať práce na dostavbe po tom, čo sa množili pochybnosti o dodržaní posledného dohodnutého termínu ukončenia výstavby 3. a 4. bloku Mochoviec. O možnom meškaní hovoril Pellegrini na Európskom jadrovom fóre začiatkom júna tohto roka.

Otázky okolo termínu dostavby sa objavili po tom, čo spoločnosť Strabag zastavila práce. "Rokujeme, nie je to tak, že by boli zastavené platby. Bol spor o ich dodávke, nebolo to spôsobené našou schopnosťou splácať záväzky,“ povedal Strýček. Po úvere od talianskeho akcionára bude podľa neho celý projekt zafinancovaný.

Podľa posledných zverejnených údajov je tretí jadrový blok dostavaný na 97 %. Koncom januára sa pritom jeho dokončenosť pohybovala na úrovni 96,2 %. Štvrtý mochovecký blok bol ku koncu marca dokončený na 85,1 %. Tretí blok v Mochovciach by sa mal teda podľa plánov uviesť do prevádzky ku koncu tohto roka. Štvrtý blok by mali dokončiť o rok neskôr.

Po začatí dostavby Mochoviec sa hovorilo o rokoch dostavby 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa viackrát menil aj rozpočet dostavby jadrových blokov. Najnovší rozpočet na dostavbu je vo výške 5,4 miliardy eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur.

Pellegrini: Na jeseň sa budeme opäť pýtať

„V júli a v auguste by sa mala na treťom bloku uskutočniť studená hydroskúška, kedy sa otestujú tie najkľúčovejšie systémy. Ak táto dopadne dobre, tak sa môže pokračovať v spúšťaní tretieho bloku. Pevne verím, že niekedy v druhom kvartáli budúceho roku by sa definitívne spustil do prevádzky a následne by sme sa mohli pustiť do dokončenia štvrtého bloku,“ povedal Pellegrini.

Štvrtý blok by mal byť podľa slov predsedu predstavenstva Slovenských elektrární Branislava Strýčka dokončený v horizonte jedného roku po dokončení tretieho bloku. „Dialóg s predstaviteľmi vlády bol otvorený, dosť tvrdý. Sme si plne vedomí termínov a spravíme všetko preto, aby nedochádzalo k ďalšiemu posúvaniu. Nie je to stavba domu, takže nepoviem presný deň dokončenia blokov. Môžem ale potvrdiť termíny tretí blok – druhý kvartál 2019 a približne o rok neskôr štvrtý blok. Samozrejme za predpokladu, že sa medzičasom nič nestane,“ povedal Strýček.

Rozpočet na dostavbu dvoch mochoveckých jadrových blokov v objeme 5,4 miliardy eur by mal byť podľa premiéra už zachovaný. „Zhruba 4,9 miliardy eur je už zazmluvnených a 4,5 miliardy aj vyplatených,“ doplnil Pellegrini. Jeden z akcionárov Slovenských elektrární, spoločnosť Enel (kontroluje 33 % akcií v Slovenských elektrárňach – poz. red.), má na dostavbu Mochoviec požičať z vlastných zdrojov 700 miliónov eur. „Nejde o navýšenie rozpočtu na dostavbu,“ upozornil predseda vlády.

O podrobnostiach pôžičky má v stredu rokovať vláda. „My sme v roku 2017 súhlasili s navyšovaním rozpočtu na 5,4 miliardy eur a vtedy už bola naša podmienka, aby časť týchto zdrojov poskytla talianska spoločnosť Enel. Dnes sme už pred finálnym rozhodnutím. Slovenská republika prípadné pohľadávky z Gabčíkova, ktoré by mohli vyjsť zo súdnych sporov, ktoré vedie Slovenská republika voči Slovenským elektrárňam, bude uplatňovať až neskôr, to znamená, že budú vedené na tej úrovni, ako keby to bol akcionársky úver,“ naznačil minister hospodárstva Peter Žiga.

Predseda vlády Peter Pellegrini upozornil aj štyroch hlavných dodávateľov dostavby mochoveckých blokov, aby pristupovali k dostavbe zodpovedne. „Na prelome septembra, októbra sa vrátime aj s ministrom hospodárstva do Mochoviec a budeme detailne kontrolovať napĺňanie harmonogramu. Držím palce štyrom najväčším dodávateľom, spoločnostiam PPA Control, Škoda, VUJE a Enseco. Aj ich budeme brať na zodpovednosť, keď sa budeme pýtať, prečo nie sú veci dokončené,“ konštatoval Pellegrini.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Pellegriniho vláda