Čínskym firmám obmedzia používanie niektorých názvov

Čínske firmy čelia novému obmedzeniu. Podľa návrhu regulátorov, o ktorom píše denník vládnej komunistickej strany, budú mať firmy zákaz používať vo svojich názvoch slová ako Čína, čínsky alebo štátny.

10.07.2018 09:42
debata

Čína je stále viac opatrná pri používaní sporných jazykových i obrazových vyjadrení pre komerčné a zábavné účely. Zasiahla tiež proti zneužívaniu národnej hymny alebo satirickému znázorňovaniu historických či dokonca vymyslených hrdinov.

Návrh nariadenia vypracovaný štátnym úradom pre reguláciu trhu uvádza, že používanie určitých slov v názvoch spoločností poškodzuje záujmy štátu a spoločnosť. Je preto nutné ich zakázať. Okrem už spomínaných slov návrh tiež zakazuje, aby sa neštátne spoločnosti označovali ako centrálne, národné, štátne alebo medzinárodné.

Podľa denníka nové nariadenie umožní, aby sa firma volala Acme China Jewellery (Acme čínske šperky), avšak nie China Acme (čínska Acme). Na použitie tohto názvu bude musieť mať výslovný súhlas vlády.

Firmy tiež nebudú smieť používať slová označujúce cudzie krajiny, regióny, firmy alebo organizácie a názvy, ktoré by mohli byť pre verejnosť klamlivé alebo zavádzajúce. Denník neuviedol, či obmedzenie názvov súvisí s problémami týkajúcimi sa duševného vlastníctva, ktoré sa objavili v rámci sporov medzi USA a Čínou, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Čína