Šéfka MMF: Spoločný rozpočet eurozóny musí mať jasné pravidlá

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová upozorňuje, že navrhovaný spoločný rozpočet eurozóny musí mať jasné pravidlá, aby sa nestal neriadeným transferom peňazí z bohatších do chudobnejších krajín.

08.07.2018 16:47
debata (5)

Lídri Nemecka a Francúzska v júni schválili návrh takéhoto rozpočtu, ktorý by zmiernil hospodárske rozdiely medzi krajinami eurozóny a stabilizoval ich ekonomiky v prípade krízy alebo turbulencií. Nápad však okamžite vyvolal nesúhlas viacerých európskych krajín, najmä Holandska, ktoré sa obávajú spôsobu získavania a použitia týchto peňazí.

„Centralizovaný rozpočet by sa nemal stať platobným prostriedkom,“ povedala Lagardeová na konferencii vo francúzskom meste Aix-en-Provence. „Môže byť veľmi dobre spojený s disciplinárnymi podmienkami.“

Hoci sa podrobnosti rozpočtu ešte musia doriešiť, francúzsko-nemecký návrh nepočíta s podmienkami, napríklad, fiškálnou disciplínou alebo reformami. Ich návrh však potvrdzuje zachovanie podmienok pre získanie prostriedkov z Európskeho stabilizačného mechanizmu.

Francúzsko a Nemecko navrhujú, aby spoločný rozpočet začal pracovať od roka 2021. Mal by byť financovaný z dane z finančných transakcií, ktorú však ostatné krajiny zamietli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #eurozóna