Členské štáty EÚ schválili dohodu o voľnom obchode s Japonskom

Členské krajiny EÚ v piatok schválili dohodu o voľnom obchode s Japonskom, čím otvorili cestu pre jej podpis počas summitu japonského premiéra Šinzó Abeho a predstaviteľov EÚ.

06.07.2018 17:48
debata (3)

Ide o najväčšiu dohodu, ktorú kedy podpísala EÚ. Jej súčasťou sa stane zhruba 600 miliónov ľudí, čo predstavuje približne tretinu globálneho obchodu. Dohoda zahŕňa odstránenie takmer všetkých ciel, vyňaté budú najmä clá na poľnohospodárske produkty. Jej cieľom je podporiť hospodársky rast a tvorbu pracovných miest.

EÚ a Japonsko sa dohodli na voľnom obchode práve v čase, keď americký prezident Donald Trump presadzuje svoju protekcionistickú agendu. Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ tak dohoda vysiela „silný signál proti protekcionizmu a v prospech medzinárodného poriadku založenému na pravidlách“.

USA v posledných mesiacoch zaviedli vysoké clá na dovoz ocele a hliníka a v súčasnosti zvažujú podobné kroky aj proti automobilovému priemyslu, čo by mohlo výrazne uškodiť európskym a japonským výrobcom. Trump bude v čase podpísania dohody v Bruseli na summite NATO. Podľa vyššie citovaného predstaviteľa je načasovanie len náhodné.

Členské krajiny EÚ zároveň schválili strategické partnerstvo s Japonskom v ďalších oblastiach, akými sú napríklad mier a bezpečnosť, kybernetická kriminalita, energetická bezpečnosť a klimatické zmeny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Japonsko #obchodná dohoda