Čína možno predbehne s clami USA. O časový posun

Čínske colné sadzby v hodnote 34 miliárd USD (29,15 miliardy eur) na americké produkty nadobudnú účinnosť 6. júla po polnoci v Pekingu. Uviedol to zdroj oboznámený s týmito plánmi, ktoré povedú k ďalšiemu zvýšeniu napätia v obchodnom spore medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Čína to však zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

04.07.2018 09:54
debata (7)

Washington totiž minulý mesiac oznámil, že 6. júla zavedie nové clá na čínsky tovar v hodnote 34 miliárd USD a Peking na to reagoval vyhlásením, že v ten istý deň zavedie odvetné clá v rovnakej výške.

Dvanásťhodinový časový rozdiel medzi oboma krajinami však dáva Pekingu náskok, pokiaľ ide o skutočné zavedenie colných taríf.

„Naše opatrenia sú rovnaké a rovnocenné, čo znamená, že ak USA začnú 6. júla, aj my začneme 6. júla,“ uviedol zdroj, ktorý požiadal o anonymitu, pretože nemal oprávnenie hovoriť s médiami. „Čas realizácie tejto politiky začína o polnoci,“ dodal.

Čínske ministerstvo financií na správu agentúry Reuters reagovalo krátkym vyhlásením. „Stanovisko čínskej vlády zaznelo už mnohokrát. Rozhodne nebudeme tými, kto vypáli prvý výstrel, a nezavedieme colné opatrenia skôr, ako to urobia Spojené štáty,“ uviedlo bez ďalšieho vysvetlenia ministerstvo.

Reuters poznamenáva, že hovorca ministerstva zahraničia Lu Kchang skôr vyhlásil, že Čína je pripravená konať. Termín, kedy začne uplatňovať clá, ale nepotvrdil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna