Kanada zvýši clo na americkú whisky, kávu i kečup

Kanadská vláda zverejnila konečný zoznam výrobkov, ktorých sa pri dovoze zo Spojených štátov dotknú odvetné clá.

30.06.2018 10:02
debata (3)

Ottawa ich zaviedla ako odpoveď na colné poplatky pri dovoze ocele a hliníka do USA, platiť začnú od nedele. Vláda tiež predstavila podporný balík opatrení v objeme dvoch miliárd kanadských dolárov pre domáci priemysel zasiahnutý americkými clami.

Na vybraný americkej tovar dovážaný do Kanady v celkovej hodnote 16,6 miliardy kanadských dolárov sa od 1. júla budú vzťahovať clá vo výške desať až 25 percent. Väčšinou pôjde o výrobky z ocele a hliníka, ale dotknú sa napríklad aj kávy, kečupu alebo whiskey.

„Nebudeme (tú záležitosť) eskalovať a nebudeme ustupovať,“ povedala kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystie Freelandová. Krajina podľa nej nemala inú možnosť, cla označila to za poľutovaniahodná. Motívom protiopatrenia podľa nej vraj nie je zloba, ale smútok.

Podporný balíček pozostáva až do výšky 1,7 miliardy kanadských dolárov z firemných úverov a poistenia pre spoločnosti podnikajúce v oceliarstve, hliníkárenstve a v príbuzných odvetviach.

Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele a hliníka pre Kanadu rovnako ako pre Európsku úniu k 1. júnu s argumentom ochrany americkej národnej bezpečnosti. Kanada pre ich uvalenie obratom podala na Washington sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #obchodná vojna #clá