Uber opäť môže jazdiť v Londýne, podľa súdu sa firma zmenila

Americká alternatívna taxislužba Uber uspela s odvolaním proti strate licencie pre prevádzku svojich aktivít v Londýne.

26.06.2018 20:51
debata

Britský súd v utorok udelil Uberu novú licenciu na skúšobnú dobu 15 mesiacov. Dospel totiž k záveru, že firma vykonala potrebné zmeny svojich praktík.

Londýnsky úrad zodpovedný za dopravný systém (TfL) sa vlani v septembri rozhodol neobnoviť prevádzkovú licenciu Uberu kvôli údajným bezpečnostným rizikám pre verejnosť. Londýnska licencia Uberu vypršala na konci septembra, firma ale mohla do vyriešenia odvolania pokračovať v prevádzke.

Uber začal pôsobiť v Londýne v roku 2012. Firma v rámci odvolacieho konania pripustila, že minuloročné rozhodnutie TfL bolo správne. Dokázala však súd presvedčiť, že sa jej firemná kultúra od tej doby zmenila.

Uber v Londýne čelil útokom zo strany tradičných taxikárov, ktorí poukazovali okrem iného na nedodržiavanie bezpečnostných pravidiel. Firma sa stala tiež terčom kritiky zo strany odborov a zákonodarcov.

Pre odpor zo strany prevádzkovateľov tradičných taxislužieb čelí Uber regulačným a právnym prekážkam po celom svete.

Tradičné taxislužby považujú alternatívneho prepravcu za nekalú konkurenciu, pretože vodiči služieb ako je Uber nemajú autá evidované ako vozidlá taxi, nemajú taxametre a nespĺňajú zákonné požiadavky pre taxikára. Uber svoje služby označuje za spolujazdu v rámci zdieľanej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Uber