Harley sa nikdy nesmie vyrábať v inej krajine, vyhlásil Trump a pohrozil daňami

Americký prezident Donald Trump pohrozil výrobcovi motoriek Harley-Davidson výrazným zvýšením daní, ak presunie výrobu.

26.06.2018 16:01
debata (51)

„Harley-Davidson sa nikdy nesmie vyrábať v inej krajine, nikdy! Ich zamestnanci a zákazníci sú už teraz na nich veľmi nahnevaní. Ak sa presunú, sledujte, to bude začiatok ich konca – kapitulovali, skončili! Aura zmizne a budú zdanení ako nikdy predtým!,“ napísal Trump na Twitteri.

Trump obvinil spoločnosť, že sa vyhovára na clá a obchodnú politiku Washingtonu, aj keď o presune výroby rozhodla už dávno. „Začiatkom tohto roka Harley-Davidson uviedol, že presunú väčšinu výroby zo závodu Kansas City do Thajska,“ napísal Trump takisto na Twitteri. „To bolo dávno predtým, než boli ohlásené clá: takže clá/obchodnú vojnu len využívajú ako zámienku.“

Harley-Davidson v pondelok (25. 6.) oznámil, že presúva časť výroby do zahraničia. Ako dôvod firma uviedla zvýšenie nákladov v dôsledku odvetných opatrení Európskej únie (EÚ) proti clám na oceľ a hliník. Produkcia sa však nemá presúvať do Európy. Spoločnosť má zahraničné výrobné závody v Brazílii, Indii, Austrálii a Thajsku.

Trump bol v pondelok prekvapený rozhodnutím firmy. Začiatkom minulého roka verejne poďakoval spoločnosti, že „vyrába v Amerike“ a kritizoval iné firmy za presun produkcie mimo USA. „Harley musí vedieť, že nebudú môcť predávať naspäť do USA bez platenia vysokej dane!,“ uviedol Trump v utorok.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Harley-Davidson #Donald Trump #obchodná vojna