Mzdy na Slovensku rástli viac ako produktivita, šancou je automatizácia

Nárast produktivity práce v priemysle na pracovníka v rokoch v rokoch 2008 až 2017 bol na úrovni 37,80 % a rast priemernej mzdy v priemysle bol 46,38 %. Na tohtotýždňovom 4. Valnom zhromaždení Asociácie priemyselných zväzov (APZ) to vo verejnej časti povedal jej prezident Alexej Beljajev.

24.06.2018 10:52
debata (22)

Ako uviedol, produktivita práce rastie, ale nie dosť, priemerné mzdy rastú ešte rýchlejšie. Ďalšie zvýšenie produktivity si už bude vyžadovať zapojenie digitálnych technológií a automatizácie.

„Vidíte, akým spôsobom narástla produktivita práce v priemysle v takom krátkom období, osobne si myslím, že už narážame na jej limity," konštatoval s tým, že ju nebude možné zvyšovať štandardným spôsobom. Našou šancou bude výrazné zvýšenie automatizácie, zdôraznil.

Podľa neho sa znižuje priemer nadčasovej práce, a napríklad v posledných dvoch rokoch rastie pomalšie pridaná hodnota v priemysle (v roku 2016 o 4,86% a v roku 2017 o 4,34 %) v porovnaní s rokom 2015 (10,04 %), kedy sa začala hospodárska konjunktúra. Firmy vyčerpali možnosť dodatočných zdrojov, ktoré by získali z efektivity, povedal Beljajev.

Na tému príplatkov za prácu povedal, že sa im v zásade nebránia. Ale ich návrh bol, aby zvýšenie bolo rozložené do podstatne dlhšieho časového obdobia, čím by vznikol priestor pre firmy, aby sa s ním vyrovnali robotizáciou.

Beljajev tiež poukázal na to, že asi 77 % slovenských priemyselných podnikov tvoria firmy, ktoré majú zahraničný kapitál. V materských spoločnostiach začali s automatizáciou a robotizáciou možno v 50. rokoch minulého storočia, budujú ju a systémy potom preklápajú do dcérskych firiem vo svete.

APZ je vyššia zamestnávateľská organizácia, v ktorej je šesť priemyselných zväzov, pričom reprezentuje 74 % slovenského priemyslu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #produktivita