OPEC zvýši ťažbu ropy o jeden milión barelov denne

Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodli, že od júla zvýšia ťažbu približne o jeden milión barelov denne. Uviedla to v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené s rokovaniami ministrov v sídle kartelu vo Viedni.

22.06.2018 15:06
debata (5)

Aký bude teraz celkový objem ťažby, ale nie je jasné. Svoj odmietavý postoj k zvýšeniu ťažby trochu zmiernil Irán.

Zvýšenie ťažby je nominálny, skutočný nárast bude nižšia. Niektoré štáty, ktoré pre rôzne problémy ťažili menej, budú ťažbu o nový limit z uvedených dôvodov zvyšovať len ťažko, zatiaľ čo ostatným výrobcom nebude umožnené, aby výpadok nahradili.

Saudskej Arábii sa zjavne podarilo presvedčiť svojich spojencov o potrebe zvýšiť ťažbu. Podobne sa k situácii stavia Rusko, ktoré je najväčším producentom ropy na svete a signatárom dohody členských aj nečlenských krajín OPEC o obmedzovaní ťažby o 1,8 milióna barelov denne. Táto dohoda platí od začiatku minulého roka.

Spojené štáty, Čína a India vyzvali OPEC, aby doterajšie obmedzovanie ťažby trochu uvoľnil a zabránil tak situácii, že na trhu bude suroviny málo. To by mohlo mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku.

Irán do poslednej chvíle zvýšeniu ťažby oponoval s argumentom, že americký prezident Donald Trump k rastu cien ropy sám prispel, keď uvalil sankcie na Irán aj Venezuelu. Niekoľko hodín pred začatím rokovaní však iránsky minister ropného priemyslu Bizan Zangáne naznačil, že s menším zvýšením objemu ťažby by mohol súhlasiť.

Zvýšenie ťažby zhruba o jeden milión barelov denne, čo predstavuje asi jedno percento globálnej ponuky, sa podľa Rijádu a Moskvy blíži kompromisu. Rusko predtým presadzovalo zvýšenie ťažby o 1,5 milióna barelov denne.

Ceny ropy v piatok po poludní vykazovali nárast asi o dve percentá. Severomorský Brent sa predával za viac ako 74,50 USD, americká ľahká ropa WTI stála okolo 66,50 USD.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC