Vláda zreformovala investičnú podporu, pomôže slabším regiónom

Vládny kabinet ukončil reformu poskytovania investičných stimulov. Ministri na ostatnom rokovaní vlády totiž schválili vládne nariadenie, ktoré nadväzuje na nový zákon o investičnej pomoci účinný od apríla tohto roku.

21.06.2018 10:21
debata

„Nariadenie ustanovuje podmienky na poskytnutie investičnej pomoci, ako aj maximálne intenzity a výšky investičnej pomoci pre jednotlivé regióny Slovenskej republiky,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR. Obsahom nariadenia je aj vymedzenie prioritných oblastí priemyselnej výroby, technologických centier, centier podnikových služieb a základných technologických trendov priemyslu 4.0.

Podľa poradenskej spoločnosť Deloitte obsahuje nové nariadenie veľké množstvo zmien, ktoré v kombinácii so zákonom o podpore najmenej rozvinutých okresov prispejú k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov. „Práve pre menej rozvinuté okresy budú hodnoty minimálnej investície nižšie a pomoc môže byť preto poskytnutá rýchlejšie a adresnejšie,“ uviedol manažér oddelenia daní spoločnosti Deloitte Milan Šustek.

K najvýznamnejším zmenám vo vládnom nariadení patrí vypustenie minimálneho počtu nových pracovných miest pri priemyselných investíciách. Doteraz bolo potrebné pre získanie stimulov vytvoriť štandardne aspoň 40 nových pracovných miest. „Nová úprava tak odzrkadľuje súčasný nedostatok kvalifikovaných pracovných síl na trhu práce,“ myslí si Šustek.

Novým nariadením sa taktiež znižuje minimálna výška investície do dlhodobého majetku, ktorá sa určuje podľa miery nezamestnanosti v jednotlivých okresoch. Napríklad, v okresoch s nezamestnanosťou nižšou ako celoslovenský priemer sa minimálna výška investície pre veľké spoločnosti znižuje z 10 miliónov eur na 6 miliónov eur. Najnižšiu investíciu je potrebné vynaložiť v najmenej rozvinutých okresoch, v ktorých investičné náklady predstavujú 200 tisíc eur, respektíve len 100 tisíc eur, ak pôjde o malé a stredne veľké podniky.

Schválené vládne nariadenie opätovne zavádza princíp spádovitosti, podľa ktorého sa pri určovaní podmienok zohľadňuje aj nezamestnanosť v susedných okresoch. „Nemali by teda vznikať situácie, že susedné okresy majú diametrálne odlišné podmienky pre poskytnutie investičnej pomoci,“ dodal Šustek s tým, že nariadenie má opodstatnenie tiež z pohľadu priemyslu 4.0 pre podniky, ktoré chcú rozširovať svoje výrobné kapacity a uvažujú o nákupe automatizačných zariadení a robotov.

Investičná pomoc bude zameraná viac na podporu sofistikovaných výrobných technológií a činností s vysokou pridanou hodnotou. Pre tento účel sa vymedzujú takzvané prioritné oblasti, v ktorých budú platiť zjednodušené podmienky na získanie investičnej pomoci. Cieľom je prilákať väčší počet investícií s potenciálom prispieť k udržateľnému hospodárskemu rozvoju a konkurencieschop­nosti Slovenska.

Zmena nastáva aj v podpore výskumno-vývojových technologických centier. Požadovať sa už nebude minimálny podiel vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. „Kritériom však bude, aby bola zamestnancom vyplácaná vyššia mzda v porovnaní s priemernou mzdou,“ konštatoval Šustek.

Vládne nariadenie tiež obmedzuje poskytovanie dotácií a iných priamych foriem pomoci pre priemyselné investície. „Priame formy pomoci, s výnimkou projektov v prioritných oblastiach, tak už najmä na západnom Slovensku nebude možné poskytnúť,“ uzavrel Šustek.

debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #investície