Dôchodcovia si od júla môžu zarobiť aj bez odvodov

Od 1. júla 2018 si môže aj dohodár – dôchodca určiť jednu dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, na základe ktorej, ak neprekročí mesačne, respektíve priemerne mesačne príjem 200 eur, nebude platiť poistné na sociálne poistenie.

20.06.2018 11:03
debata (2)

Uviedla to v stredu na stretnutí s novinármi Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru poistného Sociálnej poisťovne.

Ako ďalej uviedla, v prípade, že tento príjem prekročí, bude sa mu z vymeriavacieho základu na účely dôchodkového poistenia odpočítavať suma 200 eur a bude platiť poistné na dôchodkové poistenie z príjmu nad 200 eur mesačne.

Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dohodár – dôchodca platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Dohodár – dôchodca, ktorý si uplatňuje výnimku, je povinný písomne informovať zamestnávateľa o uplatnení výnimky a takisto aj o skončení jej uplatňovania a čestne vyhlásiť, že si výnimku súčasne neuplatňuje u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci.

„Upozorňujeme, že dohodár – dôchodca si neuplatňuje a ani neoznamuje uplatnenie výnimky Sociálnej poisťovni. Túto povinnosť má len voči zamestnávateľovi,“ zdôraznila Zahoranová.

Ak má dohodár – dôchodca záujem od 1. júla 2018 uplatňovať výnimku k dohode, ktorá vznikla v ten istý deň, musí výnimku oznámiť zamestnávateľovi najneskôr dňom vzniku dohody, t. j. 1. júla 2018.

Ak má dohodár – dôchodca záujem od 1. júla 2018 uplatňovať výnimku k dohode, ktorá vznikla pred 1. júlom 2018, musí to oznámiť zamestnávateľovi najneskôr 30. júna 2018.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #odvody #dohoda