Briti zmrazia majetok Gazpromu v Británii

Londýnsky súd vyhovel žiadosti ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz o zmrazení majetku ruského Gazpromu v Británii. Opatrenie má pomôcť ukrajinskej firme zabezpečiť, aby Gazprom splnil februárové rozhodnutie arbitrážneho súdu, podľa ktorého má Naftogazu vyplatiť 2,6 miliardy dolárov. Oznámil to v utorok Naftogaz.

20.06.2018 07:52
debata (14)

Gazprom v reakcii na oznámenie uviedol, že bude naďalej brániť svoje práva v súlade s platnými právnymi predpismi.

Naftogaz uviedol, že keď moskovská centrála Gazpromu dostane rozhodnutie súdu, musí do 48 hodín poskytnúť Naftogazu zoznam všetkého majetku s hodnotou vyššou ako 50 000 USD, ktorý má v Anglicku a Walese. Zatiaľ však nie je jasné, aký majetok Gazpromu by rozhodnutie mohlo ovplyvniť. Podľa internetových stránok firmy v Londýne sídli divízia marketingu a obchodu, ktorá má viac ako 450 zamestnancov, uviedla agentúra Reuters.

Gazprom minulý týždeň uviedol, že sa mu podarilo pozastaviť výkon verdiktu švédskeho arbitrážneho súdu o zmluvách o tranzite plynu s Naftogazom. Rozhodnutie odvolacieho súdu má brániť Naftogazu, aby sa pokúsil zabaviť majetok Gazpromu mimo Rusko. Naftogaz však tvrdí, že rozhodnutie pozastavuje možnosť zabavenia majetku iba vo Švédsku. Ukrajinská firma tiež požiadala o zrušenie rozhodnutia.

Naftogaz si už skôr zabezpečil povolenie na zmrazenie majetku Gazpromu v Holandsku a vo Švajčiarsku.

Spory okolo plynu sú sprievodným javom zhoršených vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou po ruskej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz sa kvôli svojim sporom obrátili na arbitrážny súd v Štokholme v júni 2014. Spory sa týkajú zmlúv o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu a tranzite ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Naftogaz