Rusko tiež chystá odvetu za americké clá na oceľ a hliník

V reakcii na colné poplatky, ktoré Spojené štáty zaviedli na dovoz ocele a hliníka, vytvorí Rusko zoznam reštrikcií na tovar dovážaný z USA.

19.06.2018 21:46
debata (3)

Oznámil to v utorok ruský minister hospodárskeho rozvoja Maxim Oreškin. Clá podľa neho budú nastavené tak, aby neohrozili domácu ekonomiku. Zamerané budú na takú produkciu, v ktorej má ruský trh k dispozícii rovnocennú náhradu. Zoznam výrobkov bude zostavený v priebehu najbližších dní.

O konkrétnych produktoch sa minister nezmienil, s jedinou výnimkou. Tou sú stroje pre cestné výstavbu. Pomôže to spoločnosti GAZ, ktorá je ich najväčším ruským výrobcom a ktorá je pod kontrolou oligarchu Olega Deripasku, zasiahnutého americkými sankciami. Tovar, ktorého sa dovozné clá celkom iste nedotknú, sú podľa Oreškina lieky vyrobené v USA.

„Tieto opatrenia budú zavedené v blízkej budúcnosti formou dodatočných dovozných ciel … v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO),“ vyhlásil Oreškin počas návštevy Minsku.

O uvalení cla vo výške 25 percent na dovoz ocele a desiatich percent na dovoz hliníka rozhodol v marci americký prezident Donald Trump. Rusko nezískalo dočasnú výnimku ako iné krajiny a ruské oceliarske firmy o probléme rokujú s americkým ministerstvom obchodu.

Americké clá namietajú vo WTO okrem Ruska aj Európska únia, India a Čína, uviedla agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #clo