Slovensko čelí masívnym DDOS útokom hackerov

Slovenský online priestor v posledných dňoch čelí masívnym DDOS útokom hackerov z celého sveta. Informovala o tom Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES). Okrem iných slovenských webových adries útočníci v posledných dňoch napadli stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale aj portál slovensko.sk.

12.06.2018 15:28
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Ako uviedol generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka, na systémoch v správe agentúry sa zatiaľ tieto útoky objavili len v malej intenzite a veľmi sporadicky. Agentúra je prevádzkovateľom portálu slovensko.sk aj vládnej siete Govnet, ktorá poskytuje služby napríklad spomínaným meteorológom.

Prvý masívny útok sa podľa Sojku objavil v piatok 8. júna krátko po druhej popoludní, cieľom boli viaceré slovenské stránky na čele so SHMÚ. Podobné útoky v trvaní desať minút až pol druha hodiny sa objavili v priebehu piatka a soboty ešte štyrikrát. Najviac útočiacich serverov pochádzalo z USA a Číny.

„V pondelok 11. júna medzi 10:23 a 10:35 došlo k DDOS útoku, ktorý bol zhruba 30-krát masívnejší ako tie z minulého týždňa. Jedným z jeho cieľov bolo aj slovensko.sk, ktoré v tom čase nemohlo občanom poskytovať svoje služby,“ skonštatoval Sojka s tým, že útoky boli vedené najmä z Francúzska, z Číny a z Veľkej Británie. Pracovníci NASES reagovali viacerými opatreniami, medzi iným aj prechodným zamedzením prístupu na slovensko.sk zo zahraničia, odkiaľ útoky prichádzali.

DDOS útoky už NASES v minulosti odrážala, no neboli tak časté a silné ako v posledných dňoch. Odborní pracovníci NASES, ktorí majú na starosti bezpečnosť portálu slovensko.sk a vládnej siete Govnet, ich odrážali kombináciou blokovania útočiacich IP adries a geolokáciou, teda blokáciou celých krajín či kontinentov.

„Je veľký predpoklad, že útoky sa budú naďalej opakovať. Účinným riešením vzniknutej situácie je nepretržitá prevádzka adekvátneho anti-DDOS riešenia a monitorovanie prebiehajúcich procesov,“ uzavrel Sojka.

DOS útok (denial of service) je typ útoku na internetové stránky, ktorých cieľom je danú službu znefunkčniť pre ostatných užívateľov, napríklad zahltením niektorej požiadavky alebo využitím chyby v systéme. Útočník stránku neovládne alebo „nehackne“, ale vie ju na istý čas vyradiť z prevádzky. Pri podtype zvanom DDOS (distributed denial of service) ide o útoky z veľkého množstva často geograficky rozptýlených počítačov. Práve sila útoku vyplývajúca z počtu útočiacich počítačov robí ochranu pred nimi veľmi komplikovanú a nákladnú.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #hackerské útoky