Slováci nevyčerpali dotácie na elektromobily a hybridy

Dotácie na elektromobily a hybridné vozidlá na Slovensku veľký záujem o kúpu týchto vozidiel nevyvolali a necelé tri týždne pred skončením projektu zostala časť pomoci nevyčerpaná. Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP), ktorý projekt dotácií spravuje.

12.06.2018 11:45
debata (20)

Ministerstvo hospodárstva a ZAP vyčlenili v roku 2016 na podporu rozšírenia elektromobilov na Slovensku 5,22 milióna eur. Tento balík peňazí, ktorý stačí na dotácie pre viac ako tisícku vozidiel, možno nebude vyčerpaný ani v predĺženom termíne do konca júna.

Záujemcovia o dotácie doteraz prihlásili do dotačného programu 769 vozidiel, teda necelé tri štvrtiny predpokladaného počtu. Ukončenie projektu bolo pôvodne naplánované na koniec minulého roka, štát ho ale predĺžil o ďalších šesť mesiacov.

Záujem o elektromobily a hybridné vozidlá na Slovensku sa oproti minulosti síce zvýšil, naďalej ale tvorí len zlomok celkového počtu predaných automobilov. Elektromobily sú výrazne drahšie ako porovnateľné vozidlá s konvenčným pohonom.

Štátny príspevok na nový automobil len s elektrickým pohonom je 5000 eur, u plug-in hybridov to je 3000 eur. Dotáciu nedostanú žiadatelia naraz, ale v priebehu zhruba dvoch rokov od registrácie vozidla.

Slovensko je najväčším výrobcom automobilov v prepočte na obyvateľa. Elektromobily v krajine vyrába továreň nemeckej automobilky Volkswagen, a to model malého mestského vozidla Volkswagen e-up!. Elektrické vozidlá bude podľa skorších informácií montovať vo svojej trnavskej továrni aj francúzska automobilka PSA.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil