USA uvalili ďalšie sankcie na ruské firmy aj jednotlivcov

Americké ministerstvo financií uvalilo v pondelok ďalšie sankcie proti Rusku. Tentoraz sa vzťahujú na tri osoby a päť podnikov. Dôvodom je ich spolupráca s moskovskými spravodajskými službami na kybernetických útokoch na Spojené štáty a ich spojencov.

11.06.2018 20:19
debata (13)

„Entity, ktoré boli dnes navrhnuté (na sankcie), priamo prispeli ku zlepšeniu ruských kybernetických a podmorských kapacít prostredníctvom ich spolupráce s FSB, a preto ohrozili bezpečnosť Spojených štátov a našich spojencov,“ uviedol vo vyhlásení minister financií Steven T. Mnuchin. Sankcie umožňujú Spojeným štátom zablokovať všetok majetok a záujmy jednotlivcov a firiem, ktoré podliehajú americkej jurisdikcii.

Ruské „nepriateľské a destabilizujúce kybernetické aktivity“ zahŕňali minulý rok aj útok spoločnosti NotPetya, ktorý sa rozšíril po celej Európe, Ázii a Amerike, útoky na energetickú sieť USA a sieťovú infraštruktúru, spresnilo ministerstvo.

„Dnešné opatrenia sa zameriavajú aj na podmorské schopnosti ruskej vlády. Rusko je aktívne pri sledovaní podmorských komunikačných káblov, ktoré nesú väčšinu svetových telekomunikačných dát,“ dodalo ministerstvo.

Nové sankcie sa vzťahujú na firmy Digital Security, ERPScan, Embedi, Kvant Research Institute, Divetechnoservices. Sankcionovanými jednotlivcami (všetci mali väzby na Divetechnoservices) sú: Aleksandr Ľvovič Tribun, Oleg Sergejevič Čirikov a Vladimir Jakovlevič Kaganskij.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie