Pekári budú sledovať obsah akrylamidu vo výrobkoch

Európska komisia pre spoločnosti podnikajúce v potravinárstve vydala špeciálne nariadenie o regulácii akrylamidu, ktoré je platné od 11. apríla tohto roka.

11.06.2018 13:43
debata (6)

Obsah akrylamidu v potravinách sa má podľa neho znížiť po novom na minimum. Komisia chce týmto opatrením zaistiť, aby výrobky neobsahovali veľa potenciálne rakovinotvorných látok. Informovala o tom v pondelok v tlačovej správe Rada pekárov SR, ktorá dodala, že slovenskí pekári toto nariadenie vítajú a akrylamid vo výrobkoch budú monitorovať.

Nariadenie Európskej komisie sa vzťahuje na firmy v Európe, ktoré sa zaoberajú výrobou vyprážaných či pečených výrobkov. Týka sa teda aj slovenských pekárov, ktorí na trh dovážajú pečené chleby, rožky či iné pečivo. Akrylamid je podľa pekárov známy tým, že dodáva potravinám typickú chuť, vôňu či vzhľad. „Je bežnou súčasťou vyprážaných a pečených potravín, pričom sa tvorí z cukrov a aminokyselín, ktoré sa v mnohých potravinách vyskytujú prirodzene. Môže ísť o kávu, zemiaky či obilniny. Jeho výskyt sa v potravinách nedá na sto percent odbúrať,“ povedal predseda Únie priemyselných pekárov SR a viceprezident Rady pekárov SR Vladislav Baričák.

Pekári s týmto nariadením súhlasia a považujú ho za dobrý krok. „Sme radi, že naše výrobky budú kontrolované. Je aj v našom záujme, aby sme na trh dodávali tie najkvalitnejšie produkty. Povinnosťou každého priemyselného pekára bude pravidelný monitoring obsahu akrylamidu vo svojich výrobkoch a evidencia jeho množstva v jednotlivých výrobkoch. Ak sa prekročí referenčná hodnota, t. j. najvyššia prípustná hranica, výrobca bude musieť zabezpečiť opatrenia,“ priblížil Vladislav Baričák.

Podľa viceprezidenta Rady pekárov SR pokrývajú priemyselní pekári momentálne až 70 percent trhu.

Na základe európskeho nariadenia teda musia potravinárske spoločnosti pravidelne analyzovať podiel akrylamidu vo svojich výrobkoch, pričom ich budú kontrolovať štátne úrady. Frekvenciu analýz si stanovuje každý výrobca sám, úrady ich budú vykonávať raz ročne.

S informáciou, že akrylamid môže byť škodlivý pre zdravie, prišiel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2015, avšak jeho výskyt v potravinách sa sleduje už od roku 2002. Úrad pritom uvádza, že akrylamid, ktorý vzniká pri teplote nad 100 °C, môže mať karcinogénne účinky. Podľa odborníkov sa akrylamid najčastejšie vyskytuje v čipsoch, hranolčekoch, sušienkach či krekroch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pekár #akrylamid