Jeden proti všetkým. Na G7 Trump obhajoval clá, ostatní oponovali

Americký prezident Donald Trump na summite siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta (G7) znovu obhajoval zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré postihli okrem iných Kanadu a Európsku úniu.

09.06.2018 05:39
debata (83)

Kritizoval tiež vysoký obchodný prebytok štátov G7 vo vzťahu k USA. Predstavitelia ostatných krajín americkému prezidentovi oponovali a predložili argumenty pre zrušenie ciel. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Britská premiérka Theresa Mayová, nemecká... Foto: Reuters, Yves Herman
summit G7, Kanada, Mayová, Merkelová, Trump Britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Donald Trump počas spoločného fotografovania na stretnutí lídrov štátov G7 v kanadskom Quebecu 8. júna 2018.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ponúkol, že príde do Washingtonu, aby mohli obe strany vypracovať spoločnú analýzu a vyriešiť svoj spor zmierom. Táto myšlienka sa vraj dočkala od Trumpa priaznivej odozvy.

Predstavitelia krajín G7, ktorými sú USA, Kanada, Japonsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Británia a tiež Európska únia ako celok, zahájili v kanadskom La Malbaie dvojdňový summit v piatok napoludnie miestneho času (večer SELČ). Očakáva sa, že diskusiám bude počas oboch dni dominovať Trumpova colná a zahraničná politika.

„Trump prezentoval svoje čísla a ostatní lídri zase ich. Podľa očakávania (Trump) neustúpil. Pravdepodobne to nie je preto, že by nerozumel, ale kvôli domácej politike,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters nemenovaný činiteľ, ktorý rokovania sledoval.

Podľa tlačových agentúr sa na summite kvôli vzájomnému nesúladu neočakáva ani záverečné vyhlásenie. Trump ale v piatok vyjadril presvedčenie, že možnosť vydania komuniké stále existuje. „Verím tomu, že spoločné vyhlásenie bude,“ povedal šéf Bieleho domu novinárom po stretnutí s kanadským premiérom Justinom Trudeaua.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #Donald Trump