Argentína si opäť utiahne opasky, aby získala úver od MMF

Argentína uzavrie dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF), a získa tak trojročný úver vo výške až 50 miliárd dolárov.

08.06.2018 09:56
debata

Krajina sužovaná dlhotrvajúcou ekonomickou krízou sa zaviazala, že dá do poriadku svoje verejné financie a pokúsi sa znížiť dvojcifernú mieru inflácie, vyplýva z ich spoločného štvrtkového oznámenia. O pomoc požiadala táto tretia najväčšia ekonomika Latinskej Ameriky 8. mája, keď sa jej mena prepadla na rekordné minimum.

Protestné plagáty proti dohode argentínskeho... Foto: Reuters, Marcos Brindicci
Argentína, MMF, pôžička Protestné plagáty proti dohode argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho s Medzinárodným menovým fondom.

Dohodu ešte musí schváliť správna rada MMF. Argentínska vláda naznačila, že chce čerpať prvú tranžu, ale na zvyšok pôžičky sa pozerá ako na záložné finančné prostriedky, uvádza MMF.

Zlomové rozhodnutie argentínskeho prezidenta Maurícia Macriho požiadať o pomoc MMF naráža v krajine na protesty, za chybný krok ho považuje 75 percent Argentínčanov. Fond vinia z finančného kolapsu krajiny v rokoch 2001 až 2002, ktorý pripisujú úsporným opatreniam vnúteným krajine práve MMF ako podmienku vtedajšej pôžičky. Argentína následne vyhlásila štátny bankrot. Macri sa domnieva, že pôžička Argentíne pomôže podobným ďalším krízam zabrániť.

Argentínu v posledných rokoch sužuje jedna z najvyšších inflácií na svete, ktorá by tento rok mohla dosiahnuť až 25 percent. Argentínske peso za posledný rok stratilo zhruba štvrtinu svojej hodnoty. V rámci boja proti slabému kurzu domácej meny a vysokej inflácii zvýšila argentínska centrálna banka v máji základnú úrokovú sadzbu na 40 percent.

Krajina v súčasnosti vykonáva pod vedením prezidenta Macriho trhovo orientované hospodárske reformy. Macri je argentínskym prezidentom od decembra 2015, keď ukončil dvanásťročnú éru zvanú kirchnerismus. Počas nej bol prezidentom Néstor Kirchner a potom osem rokov jeho manželka Fernándezová. Obaja inklinovali k ľavicovej politike a zvyšovali sociálne výdavky.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Argentína