Čína má miernejší slovník, nechce eskalovať obchodný konflikt s USA

Čínska vláda nasadila v obchodnom spore s USA zmierlivý tón. Hovorca čínskeho ministerstva obchodu vo štvrtok v Pekingu vyhlásil, že Čína nechce eskalovať obchodný konflikt.

07.06.2018 12:07
debata (1)

Počas víkendového kola rokovaní prišlo k pokroku. Predstavitelia oboch strán diskutovali napríklad o poľnohospodárstve a energetike. Hovorca dodal, že Čína je pripravená nakupovať viac tovarov z USA a ostatných krajín.

Americký prezident Donald Trump už roky kritizuje čínsky obchodný prebytok. Existuje nebezpečenstvo, že spor týkajúci sa čínskych obchodných prebytkov a ciel na dovoz od USA prerastie do obchodnej vojny.

Počas uplynulého víkendu sa v Pekingu stretol americký minister obchodu Wilbur Ross s čínskym vicepremiérom Liou Chem. Tesne po stretnutí sa Peking vyjadroval tvrdšie. V nedeľu (3. 6.) oficiálna tlačová agentúra Sin-chua zverejnila krátke stanovisko vlády, ktorá varovala Spojené štáty, že všetky doterajšie pokroky v obchodných rokovaniach medzi oboma krajinami budú anulované, ak Washington implementuje clá a ďalšie obchodné opatrenia.

Sin-chua vtedy tiež upozornila, že dohody medzi Čínou a USA majú vyhádzať z predpokladu, že obe strany sa stretnú na polceste a nebudú zápasiť v obchodnej vojne. „Ak USA zavedú obchodné sankcie, vrátane ciel, anuluje sa všetko, na čom sa obe strany dohodli v oblasti ekonomiky a obchodu.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna