Londýnska City si snaží o výhody aj po brexite, EÚ hovorí nie

Typ spolupráce medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou (EÚ) po brexite, ktorú preferuje londýnska finančná štvrť City, nebude fungovať. Uviedla to v stredu vplyvná poľská europoslankyňa Danuta Hübnerová.

06.06.2018 12:50
debata (1)

City požaduje tzv. obojsmerný prístup na trh, založený na systéme „vzájomného uznania“. Ide o obojstranne uznávaný systém regulácií finančných služieb po brexite, vďaka ktorému by si firmy z londýnskej finančnej štvrte City udržali prístup na jednotný trh.

Hübnerová, členka výboru pre hospodárske záležitosti Európskeho parlamentu, však v stredu uviedla, že vzájomné uznanie by znížilo schopnosť EÚ stanoviť vlastné finančné pravidlá. Najlepším základom pre budúci obchod s finančnými službami by bola ekvivalencia, teda regulačná rovnocennosť, vyhlásila na konferencii o derivátoch.

Ekvivalencia predstavuje formálne uznanie zo strany EÚ, že pravidlá a dohľad nad konkrétnymi podnikmi v Spojenom kráľovstve sú rovnako prísne ako v Únii. Problémom z pohľadu Londýna však je, že EÚ môže ekvivalenciu veľmi jednoducho zrušiť, a to výpoveďou. Okrem toho bude pravdepodobne zahŕňať menej služieb, ako pri plnom prístupe bánk na európsky trh. A Spojené kráľovstvo tak bude musieť akceptovať pravidlá bloku, ktoré už po brexite nebude môcť ovplyvňovať.

Najtvrdší postoj zaujalo k tejto téme Francúzsko. Navrhuje zmenu pravidiel, ktorá by ešte sťažila život bankám v Spojenom kráľovstve po brexite.

Paríž sa totiž snaží sprísniť pravidlá ekvivalencie zakotvené v smernici o trhoch s finančnými nástrojmi (MiFID II), ktoré by mohli pomôcť britským finančným spoločnostiam pokračovať v obchodných aktivitách v EÚ aj po odchode krajiny z bloku.

V súčasnosti pravidlá umožňujú finančným spoločnostiam z krajín mimo EÚ prístup na jej vnútorný trh, pokiaľ sa ich regulačný režim považuje za „ekvivalentný“ s EÚ. Francúzsko to však považuje za neadekvátne. Argumentuje, že súčasné pravidlá nedokážu zabezpečiť, aby sa s firmami z krajín mimo EÚ nezaobchádzalo lepšie, ako s tými, ktoré sú z bloku.

Podľa Francúzska by si finančné firmy z krajín mimo EÚ mali vytvoriť pobočku v niektorom zo štátov bloku predtým, ako získajú povolenie poskytovať služby klientom. O týchto návrhoch plánuje rokovať s ostatnými členskými štátmi, z ktorých niektoré, napríklad Luxembursko, zaujali priateľskejšiu pozíciu voči Spojenému kráľovstvu.

Keď sa krajiny dohodnú na spoločnej pozícii, bude ju musieť schváliť Európsky parlament.

Britské odvetvie finančných služieb sa významnou mierou podieľa na výkone ostrovnej ekonomiky. Spojené kráľovstvo je domovom najväčšieho počtu bánk na svete a je najväčším komerčným poistným trhom. Asi 6 biliónov eur alebo 37 % európskych finančných aktív je spravovaných v hlavnom meste Británie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit