Svetová ekonomika je zdravá, ale rásť bude pomalšie

Globálna ekonomika je celkovo zdravá a mala by expandovať ešte niekoľko rokov. Tempo rastu sa však v najbližších rokoch mierne spomalí. Uviedla to vo svojom najnovšom výhľade Svetová banka (SB).

06.06.2018 06:46
debata (1)

V budúcom roku sa má tempo rastu mierne znížiť na tri percentá z tohtoročných 3,1 percenta. V roku 2020 má hrubý domáci produkt vzrásť o 2,9 percenta.

Globálna ekonomika teraz čelí rastu úrokových sadzieb v bohatších krajinách a slabšiemu dopytu po komoditách v rozvojových krajinách. Rizikom pre ekonomický rast sú aj obchodné spory, finančná nestabilita a geopolitické napätie, varovala SB.

V priemyselných krajinách sa má HDP tento rok zvýšiť o 2,2 percenta a budúci rok klesne na dve percentá. V rozvíjajúcich sa a rozvojových krajinách, naopak, sa rast v roku 2019 zrýchli na 4,7 percenta z tohtoročných 4,5 percenta.

Ekonomika USA by podľa SB mala v tomto roku stúpnuť o 2,7 percenta, hlavne vďaka zníženiu daní. Budúci rok však spomalí na 2,5 percenta a v ďalšom roku až na dve percentá. Pomalší bude aj rast čínskej ekonomiky, ktorý sa zníži v roku 2019 na 6,3 percenta z tohtoročných 6,5 percenta a v roku 2020 na 6,2 percenta.

Prognóza SB je oveľa slabšia, než odhad Medzinárodného menového fondu (MMF). Ten predpokladá, že tento rok aj na budúci rok sa HDP celosvetovo zvýši o 3,9 percenta, napísali agentúry AP a DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #HDP #Svetová banka