Holandský súd schválil zmrazenie aktív Gazpromu, informoval Naftogaz

Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz v utorok oznámila, že holandský súd schválil jej žiadosť o zmrazenie holandských aktív ruského plynárenského koncernu Gazprom.

05.06.2018 17:37
debata (24)

Dôvodom žiadosti ukrajinskej firmy je docieliť naplnenie verdiktu Medzinárodného arbitrážneho súdu v Štokholme zo začiatku roka, ktorý stanovil, že Gazprom má vyplatiť Naftogazu viac než 2 miliardy USD.

Februárové rozhodnutie štokholmského arbitrážneho súdu malo dať bodku za sporom medzi Naftogazom a Gazpromom v otázke dodávok plynu. Podľa Naftogazu ale ruská spoločnosť sa verdiktu súdu nepodriadila. Verdikt stanovil, že Gazprom má okrem iného ukrajinskej firme vyplatiť takmer 2,6 miliardy USD (2,23 miliardy e­ur).

Ruský koncern uviedol, že s týmto rozhodnutím nesúhlasí a voči nemu sa odvolá. Urobil tak v apríli, pričom na výsledok sa zatiaľ čaká.

Naftogaz medzitým oznámil, že sa obráti na súdy, aby skonfiškovali aktíva Gazpromu v Európe, tieto aktivity sa však nijako nedotknú tranzitu ruského plynu do Európskej únie cez ukrajinské územie. Minulý týždeň ukrajinská firma uviedla, že okrem Holandska sa obrátila aj na švajčiarske súdy, aby pomohli v plnení verdiktu súdu v Štokholme. Ako dodala, švajčiarske úrady v súvislosti s aktívami Gazpromu už prijali opatrenia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz