Ak prídu ďalšie clá, všetky dohody padnú, hrozí Čína Trumpovi

Čína v nedeľu varovala Spojené štáty, že všetky nové dosiahnuté dohody o obchode a podnikaní medzi oboma krajinami stratia platnosť, ak Washington zavedie clá a ďalšie obchodné sankcie.

03.06.2018 13:14
debata (1)

Varovanie podľa agentúry Reuters nasledovalo po poslednom kole obchodných rokovaní medzi oboma stranami v Pekingu. Spojené štáty a Čína sa vyhrážajú uvalením ciel na tovar v hodnote až 150 miliárd dolárov.

Krátke vyhlásenie, vydané štátnou tlačovou agentúrou Nová Čína po rokovaní, ktoré mali čínsky vicepremiér Liou Che a americký minister obchodu Wilbur Ross, sa o nových konkrétnych dohodách nezmienilo. Spomenulo však zhodu, ktorú obe strany dosiahli v máji vo Washingtone, kde Čína súhlasila s výrazným zvýšením nákupu amerických výrobkov a služieb.

„Obe strany vydarene rokovali o uskutočňovaní zhody dosiahnutej vo Washingtone a v mnohých oblastiach, ako je poľnohospodárstvo a energetika, dosiahli pozitívny a konkrétny pokrok,“ uviedla Nová Čína. Dodala, že podrobnosti majú ešte definitívne potvrdiť obe strany.

Postoj Pekingu je podľa Novej Číny konzistentný, teda je ochotný zvýšiť dovoz zo všetkých krajín, vrátane Spojených štátov. „Reforma a sprístupňovanie rastúceho domáceho dopytu sú národnou stratégiou Číny. Naše tempo sa nezmení,“ uviedla agentúra.

„Úspechy Číny a Spojených štátov by mali byť založené na predpoklade, že si obe strany navzájom vyjdú v ústrety na pol cesty a nepovedú proti sebe obchodnú vojnu. Ak Spojené štáty zavedú obchodné sankcie vrátane ciel, budú všetky hospodárske a obchodné dohody medzi oboma stranami neplatné.“

Americký minister obchodu Wilbur Ross počas svojho krátkeho vystúpenia pred novinármi len pochválil atmosféru rokovania. „Naše stretnutia boli doteraz priateľské a úprimné a pokrývali niektoré užitočné témy o konkrétnych vývozných položkách,“ vyhlásil bez ďalších podrobností.

Spomenul len, že rokovania sa týkali určitého amerického tovaru, ktorý by Čína mohla kupovať. Podľa agentúry AP sa očakávalo, že Ross sa počas svojej dvojdňovej návštevy bude snažiť zaistiť dlhodobé nákupy amerických poľnohospodárskych a energetických komodít, čo by pomohlo znížiť obchodný deficit USA s Čínou. Američania tiež požadujú väčšiu ochranu duševného vlastníctva a aby Čína ukončila subvencie, ktoré prispeli k nadprodukcii ocele a hliníka.

Napriek ohláseniu dohody o dočasnom riešení o obchodných sporov Biely dom koncom mája pohrozil, že zaťaží 25 % clom dovoz čínskeho tovaru v hodnote okolo 50 miliárd dolárov.

Americký prezident Donald Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševného vlastníctva a vysoké obchodné prebytky. Hrozí, že zavedie clá na dovoz čínskeho tovaru do USA v hodnote okolo 150 miliárd dolárov ročne.

Trump už skôr žiadal Čínu, aby znížila svoj obchodný prebytok so Spojenými štátmi z terajších 375 miliárd dolárov o 100 miliárd dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna