Megainvestícia pre Veľký Krtíš

Investícia, ktorá môže výrazne pohnúť štatistikami nezamestnanosti. Do Veľkého Krtíša ju prináša investor z Nemecka, ktorý plánuje v okrese na juhu stredného Slovenska zamestnať 805 ľudí.

31.05.2018 15:59
debata (5)

Nábor pracovníkov je už v plnom prúde, výroba v novej fabrike by sa mala rozbehnúť od septembra tohto roku. Pre ťažko skúšaný región, ktorý dlhodobo atakoval v rebríčkoch miery nezamestnanosti najvyššie poschodia, pôjde o megainvestíciu.

Roky dozadu to bola Baňa Dolina, LIAZ či Tesla. Nosní zamestnávatelia v okrese Veľký Krtíš sa postupne povytrácali a na ich miesta neprichádzala náhrada. Ľady sa pohli v ostatných rokoch. Napríklad v roku 2016 už miera nezamestnanosti v regióne nepredstavovala 30 a viac percent, ako často predtým, ale len 18,45 percenta. Prispel k tomu príchod niekoľkých zahraničných investorov do regiónu, ale aj odchody ľudí za prácou do zahraničia či iných kútov Slovenska. Po spustení akčných plánov pomoci najchudobnejším regiónom Slovenska a vládnej podpory do týchto území spred dvoch rokov počet ľudí bez práce ešte klesol. Ku koncu apríla predstavovala miera nezamestnanosti už len 10,13 percenta a k 25. máju dokonca len 8,23 percenta. A je predpoklad, že pôjde ešte nadol.

Stimuly dosiahnu 11-tisíc na jedno pracovné miesto

Dobré správy pre región Veľkého Krtíša potvrdil na výjazdovom zasadnutí vlády vo štvrtok predseda vlády Peter Pellegrini. „Do Veľkého Krtíša prichádza spoločnosť SAM Automotive z Nemecka. Ide o výrobcu komponentov do automobilového priemyslu, ktorý v tejto fabrike plánuje zamestnať 805 ľudí. Spolu 600 ich bude pracovať v robotníckych pozíciách a zvyšných vyše dvesto budú odborne a vzdelanostne zdatní ľudia, ktorí budú pracovať napríklad v oblasti výskumu či vývoja. Pôjde o vysokosofis­tikovanú výrobu s vysokou pridanou hodnotou,“ konštatoval premiér. Fabrika vznikne v bývalých priestoroch spoločnosti LIAZ.

Podľa Pellegriniho je táto investícia aj predmetom rokovania na ministerstve hospodárstva, pretože investor z Nemecka sa uchádza aj o investičné stimuly. „Na jedno vytvorené pracovné miesto investor žiada podporu 11-tisíc eur, či už v oblasti priamej dotácie, alebo daňových úľav. V rámci predchádzajúcich výšok stimulov poskytnutých investorom u nás patrí táto suma k najnižším, a preto by s ňou nemal byť problém,“ dodal Pellegrini.

Primátor Veľkého Krtíša Dalibor Surkoš dopĺňa, že nový investor chce vo Veľkom Krtíši investovať sumu 33 miliónov eur a výrobu plánuje spustiť už od septembra tohto roku. Zamestnancov bude priberať na etapy. „V tomto roku plánujú zamestnať 150 ľudí, v nasledujúcom 500 a v ďalšom roku ďalších. Podľa mojich posledných informácií mali na stole 350 žiadostí o prácu,“ konštatoval Surkoš.

Platy majú byť od 800 eur v hrubom

Primátor vyzdvihuje novú investíciu z dvoch hľadísk. Tou prvou je výška vytvorených pracovných miest a tou druhou obsah výroby. Podľa neho pôjde o výrobu nosičov na strechy áut a chrómových líšt na okná vozidiel, ktoré budú vhodné pre všetky typy áut. Surkoš verí, že nová investícia zaujme nielen ľudí bez práce, ale aj Veľkokrtíšanov, ktorí odišli za prácou do zahraničia či iných kútov Slovenska. Odhaduje, že takých ich je 500 až 600. „Pri zaujímavých platových možnostiach by sa zo zahraničia mohli vrátiť domov,“ dúfa primátor.

Pri nábore pracovníkov spolupracuje s agentúrou, ktorá robí pre Nemcov, aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vo Veľkom Krtíši. Jeho riaditeľka Erika Kušická poznamenala, že agentúre poskytli priestory, kde sa robili nábory z radov nezamestnaných, no aj inde zamestnaných ľudí. „Momentálne máme v stavoch 1¤815 disponibilných ľudí bez práce,“ podotkla Kušická.

Predpokladá sa, nový investor naplní stavy nielen ľuďmi bez práce, ale odborníkov bude lákať aj z iných fabrík. Podľa našich informácií ponúka zamestnancom mzdy, ktoré budú vyššie ako u väčšiny ostatných zamestnávateľov v regióne. Tie sú rôzne a pohybujú sa priemerne od 400 do 700 eur/mes. v čistom v závislosti od druhu práce a výšky odpracovaných rokov. Investor z Nemecka chce údajne ponúknuť nástupný plat na robotnícku funkciu od 800 eur v hrubom, sofistikovanejšie pozície budú platené ešte lepšie.

„Keby som sa mal rozhodovať, či tam ísť pracovať, určite by som bral do úvahy výšku mzdy. Ja som odpracoval jedenásť rokov v Česku a asi pred šiestimi rokmi som sa vrátil domov. Momentálne mám prácu, s ktorou som spokojný, takže o zmene neuvažujem,“ odpovedal štyridsiatnik Peter Halás z obce neďaleko Veľkého Krtíša na otázku, či ho príchod investora z Nemecka zaujal.

Investorov láka stredné Slovensko

Príchod nemeckej firmy na juh stredného Slovenska je podľa názoru premiéra Pellegriniho, no aj primátora Veľkého Krtíša Surkoša svedectvom, že východ a západ Slovenska začína byť v tomto smere obsadený a investori už začínajú vyhľadávať aj regióny na juhu stredného Slovenska, kde im tiež vedia vytvoriť dobré podmienky na investovanie. „My máme v našom regióne aj ďalšie zahraničné firmy z Talianska, Nemecka, Turecka a Dánska, ktoré zamestnávajú do tisíc ľudí a podľa mojich informácií chcú vytvoriť ďalších štyristo nových pracovných miest,“ podotkol Surkoš.

Investorov láka na stredné Slovensko stále nevyužitý potenciál, čo sa týka pracovnej sily, a neodrádza ich ani chýbajúca infraštruktúra. Hoci keby boli kvalitné cesty, väčších investícií by podľa starostov a primátorov miest mohlo byť podstatne viac. Vidieť to na budovaní rýchlostnej cesty R2 od Zvolena smerom na Rimavskú Sobotu, kde je záujem o investovanie napr. v okrese Detva. „Po tom, čo sa k Detve vybudoval úsek R2, prišli aj dvaja investori z Belgicka a Nemecka, ktorí chcú vytvoriť do piatich rokov päťsto pracovných miest. Nový investor z Talianska prišiel nedávno aj do Kriváňa,“ zdôraznil primátor Detvy Ján Šufliarský.

Primátorka Lučenca Alexandra Pivková potvrdzuje záujem investorov o príchod do ich priemyselného parku a bola by rada, keby vláda podporovala stimulmi nielen väčších investorov, ale aj menšie podnikateľské subjekty, ktoré už sú v tejto lokalite etablované. Ona aj primátor Fiľakova Attila Agócs podčiarkujú dôležitosť vybudovania rýchlostnej cesty R2, ale aj cesty 1/71 v smere na maďarský Salgótarján. Keď budú obe vodičom k dispozícii, ekonomicky by mal z toho profitovať celý okolitý región.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #investície #Veľký Krtíš