Rusko je pripravené rýchlo zvýšiť ťažbu ropy, keď padnú limity

Rusko by mohlo v priebehu niekoľkých mesiacov zvýšiť produkciu ropy na úroveň pred zavedením obmedzení na ťažbu, ak padne rozhodnutie o uvoľnení týchto limitov, na ktorých sa dohodlo s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Uviedol to vo štvrtok Pavel Sorokin, štátny tajomník ruského ministerstva energetiky.

31.05.2018 10:51
debata (6)

Cieľom obmedzení bolo naštartovať rast cien ropy a znížiť nadmerné zásoby suroviny v skladoch po celom svete. Moskva na rokovaniach s OPEC v októbri 2016 súhlasila so znížením ruskej produkcie o 300 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne z 30-ročného maxima 11,247 milióna barelov/deň v rámci dohody o sprísnení trhu s ropou a zvýšení jej cien z vtedajších menej ako 30 USD (25,79 eura) za barel. Táto dohoda je platná do konca roka 2018. Členovia aj nečlenovia OPEC ju podrobia revízii na zasadaní 22. až 23. júna vo Viedni.

Rusko a vedúci predstaviteľ OPEC Saudská Arábia uvažujú o postupnom zvyšovaní produkcie, pretože sa dosiahol cieľ, ktorým bola likvidácia nadmerných zásob ropy v skladoch. A aj trh je už vo všeobecnosti vyvážený po tom, čo vlani títo najväčší svetoví producenti znížili svoju ťažbu o 1,8 milióna barelov denne, aby podporili ceny komodity.

„Hovoríme o potenciáli v krátkodobom časovom horizonte, pričom rastový potenciál (v Rusku) je najmenej 300.000 barelov denne, o ktoré podniky dobrovoľne znížili ťažbu ako súčasť dohody s OPEC,“ uviedol Sorokin. „Počas niekoľkých mesiacov sme určite schopní obnoviť túto úroveň, ak sa takéto rozhodnutie prijme,“ dodal Sorokin.

Ruský minister energetiky Alexander Novak povedal v sobotu, že návrat produkcie ropy na úroveň z októbra 2016 je jednou z možností budúcej dohody.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC