Trump vykopal v obchode vojnovú sekeru, EÚ chystá protiútok

Spojené štáty začnú od piatku uplatňovať clá vo výške 25 percent na oceľ a desať percent na hliník tiež na dovoz z Európskej únie, Kanady a Mexika. Oznámil to vo štvrtok americký minister obchodu Wilbur Ross.

31.05.2018 06:00 , aktualizované: 18:39
debata (126)

Spojené štáty zaviedli nové clá na oceľ a hliník 23. marca. Európska únia mala doteraz z platenia týchto poplatkov výnimku. Brusel varoval, že v prípade zavedenia ciel a prikročí k odvetným opatreniam.

Americké rozhodnutie uvaliť clo na dovoz ocele a hliníka z EÚ nedáva podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera únii inú možnosť ako riešiť vec vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Juncker dnešný krok administratívy prezidenta Donalda Trumpa označil za čistý a jasný protekcionizmus, doplnil, že únia tiež uvalí dodatočné clo na najrôznejší dovoz z USA.

„Budeme brániť záujmy únie plne v súlade s medzinárodným obchodným právom,“ uviedol Juncker.

„V priebehu rokovaní sa Spojené štáty snažili využívať hrozby obmedzenia obchodu ako páky na to, aby získali ústupky od EÚ. To nie je spôsob, ako obchodovať – ​​a rozhodne nie medzi dlhodobými partnermi, priateľmi a spojencami,“ uviedla eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Teraz, keď má EÚ o americkom prístupe jasno, bude podľa nej európska reakcia proporčná a v súlade s pravidlami WTO.

Šéf komisie Juncker upozornil, že v jadre problému je otázka nadprodukcia ocele, kde únia nie je príčinou situácie, ale je, naopak, zasiahnutá podobne ako jej partneri.

Európska únia už skôr predložila Svetovej obchodnej organizácii (WTO) zoznam amerických produktov, na ktoré by mohla uvaliť vysoké clá ako odvetu za poplatky na dovoz ocele a hliníka do Spojených štátov. Na zozname sa nachádza napríklad ryža, brusnice, burbon, kukurica, arašidová nátierka či oceliarske výrobky.

Mexiko, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom USA, tiež uviedlo, že bude penalizovať dovoz tovarov z USA.

Kanada, ktorá je druhým najväčším obchodným partnerom Spojených štátov po Číne, reagovala clami „dolár za dolár“, teda clami v rovnakej hodnote. Kanadský premiér Justin Trudeau označil clá USA za „absolútne neprijateľné“.

Merkelová: Odpovieme rozhodne a spoločne

Za neoprávnené, neodôvodnené a nebezpečné označil zavedenie amerických ciel francúzsky minister financií Bruno Le Maire. „Odpovieme inteligentne, rozhodne a spoločne“, oznámila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Naša odpoveď na America First (Amerika na prvom mieste) môže byť len: Spojená Európa,“ uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas. „Rozhodnutiu USA uvaliť clá na oceľ a hliník z EÚ nerozumieme a odmietame ich. EÚ je pripravená adekvátne odpovedať vhodnými protiopatreni­ami,“ dodal.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v jasnej narážke na amerického prezidenta Donalda Trumpa povedal: „Takéto riešenia môžu priniesť krátkodobé symbolické uspokojenie… Niekto si môže myslieť, že poteší voliča, keď bude môcť povedať, pozrite, vyhral som a zmenil som pravidlá.“ Ale aj on pripomenul, že obchodné vojny so sebou prinášajú zvyšovanie cien a rast nezamestnanosti.

Ross hrozí eskaláciou

Washington nechce obchodnú vojnu s Európskou úniou. Ale to, či dôjde, alebo nedôjde k eskalácii ich sporu, bude závisieť od Únie. Povedal americký minister obchodu Wilbur Ross v rozhovore ešte pred oznámením rozhodnutia, ktorý vo štvrtok uverejnil francúzsky denník Le Figaro.

„Nechceme obchodnú vojnu,“ tvrdil Ross. „Je na EÚ, aby rozhodla, či chce prijať odvetné opatrenia. Ďalšia otázka tak bude, ako na to zareaguje americký prezident Donald Trump. Ak dôjde k eskalácii, bude to preto, lebo EÚ sa rozhodla pre odvetu,“ dodal.

Podľa nemeckého ministra financií Olafa Scholza sa neobjavili počas posledných dní žiadne náznaky, že obchodný spor medzi oboma stranami sa upokojí a nebude eskalovať. Dodal, že reakcia EÚ na akékoľvek tarify v USA musí byť silná.

Dodal, že členské štáty EÚ sú pripravené zdôrazniť svoju jednotu a suverenitu rozhodnými činmi: „Naša odpoveď musí byť jasná, silná a inteligentná“.

EÚ ponúkla Spojeným štátom kompromisný návrh. Ak Washington ponechá Únii trvalú výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka, Brusel dá USA obchodné úľavy. Ak však Spojené štáty po skončení dočasnej výnimky zavedú clá, EÚ prijme odvetné opatrenia, ktorých súčasťou sú clá na dovoz tovarov z USA.

EÚ sa však nechce nechať vydierať. Pre prípad, že clá začnú platiť, už pripravila odvetné clá na americké produkty, ako sú napríklad whisky, motorky alebo džínsy.

USA chceli ústupky

Tento krok americkej administratívy už skôr avizoval aj americký denník The Wall Street Journal. Americká vláda si nedokázala vynútiť ústupky Európskej únie pred piatkovým vypršaním colnej výnimky, napísal denník.

Krok, ktorým Biely dom hrozil mesiac, podľa denníka takmer nevyhnutne vyvolá odvetu EÚ. Brusel pohrozil, že zavedie vlastné clá na dovoz amerického tovaru, napríklad motocyklov, džínsov a bourbonskej whisky, konštatoval The Wall Street Journal.

Globálne zavedenie ciel vo výške 25 percent na dovážanú oceľ a 10 percent na hliník oznámil prezident Donald Trump v marci. Pre niektoré krajiny začal platiť odklad, aby sa mohli rokovaniam s USA clám vyhnúť.

EÚ bola skeptická

Malmströmová pri utorkovom prejave v Európskom parlamente vyjadrila nádej, že USA poskytnú EÚ stálu výnimku bez akýchkoľvek kvót alebo dovoznými taríf. Dodala však, že táto nádej je zrejme nereálna.

Malmströmová už minulý týždeň predpovedala, že od júna buď začne platiť clo 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka, alebo Spojené štáty prídu ešte „s iným typom reštriktívnych opatrení“.

Podľa nemeckého ministerstva hospodárstva vstúpia clá do platnosti automaticky v noci na piatok, ak sa nedosiahne dohoda o predĺžení výnimky.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #obchodná vojna