USA spečatili obrí obchod. Nemecký Bayer môže zhltnúť americké Monsanto

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer získal od Spojených štátov súhlas na plánované prevzatie americkej biotechnologickej firmy Monsanto.

30.05.2018 07:29
debata (4)

Oznámilo to v utorok ministerstvo spravodlivosti USA. Podľa agentúry Reuters tak bola odstránené hlavná prekážka pre túto transakciu, ktorej hodnota je 62,5 miliardy dolárov. Súhlas je však podmienený odpredajom aktív v hodnote okolo deviatich miliárd dolárov.

Monsanto je najväčším svetovým producentom osív a spojením s Bayerom by mal vzniknúť najväčší svetový dodávateľ produktov pre poľnohospodársku výrobu, ktorý ovládne viac ako štvrtinu globálneho trhu osív a pesticídov.

Na dokončenie transakcie Bayer ešte potrebuje súhlas regulátorov z Kanady a Mexika. Ak by transakcia nebola zavŕšená do polovice júna, môže Monsanto od terajšej dohody o prevzatí odstúpiť a požadovať vyššiu cenu, napísala agentúra Reuters.

Bayer oznámil dohodu o prevzatí Monsanta už v septembri 2016. Tento rok v marci transakcia získala súhlas Európskej komisie. Na získanie súhlasu európskych regulátorov musel Bayer taktiež sľúbiť predaj niektorých aktivít.

Podľa zdroja agentúry Reuters sa požiadavky európskych regulátorov do značnej miery podobajú požiadavkám USA. Bayer sa už v rámci dohôd s Európskou komisiou a ďalšími regulátormi zaviazal, že predá časť svojich aktivít konkurentovi BASF za 7,6 miliardy eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Monsanto #Bayer