Stavbári očakávaju rast až o šesť percent, pri zákazkách sa stretli aj s úplatkármi

Slovenské stavebníctvo v roku 2018 vzrastie o 6 %. Pozitívny vývoj by si mal sektor udržať aj v roku 2019, kedy však dôjde k spomaleniu tempa rastu na 3,5 %.

29.05.2018 11:03
debata

Konštatuje to kvartálna analýza slovenského stavebníctva od spoločnosti CEEC Research, ktorú predstavila v utorok počas konferencie Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2018.

Stavebné podniky zvýšili výhľad tohtoročného rastu slovenského stavebníctva na šesť percent z doterajších 5,6 percenta. V budúcom roku by odvetvie malo vykázať rast o 3,5 percenta v porovnaní s predchádzajúcim odhadom 3,7 percenta. Optimistické sú najmä menšie a stredné firmy. Vlani stavebná produkcia na Slovensku vzrástla o 2,9 percenta a v tohtoročnom prvom štvrťroku sa medziročne zvýšila o 7,7 percenta.

Kapacity stavebných spoločností sú podľa analýzy vyťažené z 87 percent. „Kapacity sú nedostatkovým tovarom. Firmy narážajú na to, že nemajú dostatok ‚rúk‘. Najviac chýbajú robotníci,“ povedal šéf CEEC Research Jiří Vacek.

Každá piata spoločnosť v prieskume uviedla, že sa pri získavaní zákaziek stretla so žiadosťou o úplatok. To je najvyšší podiel z celkového počtu skúmaných firiem od roku 2013.

Slovenskú minister dopravy Arpád Érsek uviedol, že jeho úrad už na projekty rozdelil európske peniaze zo súčasného programového obdobia. Podľa ministra zatiaľ nie je známe, či Slovensko dostane na roky 2021 až 2027 na dopravnú infraštruktúru z európskych fondov menej peňazí ako v súčasnom rozpočtovom období. „Bez európskych financií by sme sa nedostali ani tam, kde sme dnes,“ uviedol Érsek.

Slovensko doteraz nespojilo súvislú diaľnicou dve najväčšie mestá v krajine, Bratislavu s Košicami na východnom Slovenskom. Dokončenie projektu sa opakovane odkladalo. Érsek už v apríli upozornil na očakávané oneskorenie pripravovaného diaľničného obchvatu Bratislavy, ktorý je budovaný v rámci projektu verejno-súkromného partnerstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo