Regulátor chce opäť určiť energetickú chudobu

Elektrina na burzách dražie, počítať s tým, že od budúceho roka pôjde dole, sa zrejme nedá. Predovšetkým domácnosti si môžu priplatiť. Naopak, úľavu z privysokých cien by mali mať od budúceho roka niektoré podniky. Hovorí o tom novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov z dielne ministerstva hospodárstva.

29.05.2018 11:00
prázdna chladnička Foto:
Ilustračná snímka.
debata (29)

V praxi by malo ísť o uhradenie časti poplatku za tarifu za prevádzkovanie systému (TPS). Vyčlenených je na to ročne až 80 miliónov eur. Cez TPS sa všetci odberatelia skladajú na podporu výroby zelenej elektriny, ale aj tej z domáceho uhlia. Aktuálne má výšku 26,02 eura za megawatthodinu bez dane z pridanej hodnoty.

Pri svojom nástupe však minister hospodárstva Peter Žiga hovoril ešte o hľadaní spôsobu, ako čiastočne znížiť poplatok za TPS nielen podnikom, ale aj domácnostiam.

Domácnosti neťažia zo záporných cien elektriny

Riaditeľ predaja Slovakia Energy Jiří Koudela vidí možnosti na razantnejšie kroky. "Je tu priestor na zníženie záťaže všetkých odberateľov elektriny na Slovensku, a to úpravou zloženia TPS,“ povedal Koudela pre denník Pravda. Tarifa dnes totiž zahŕňa aj podporu výroby elektriny z domáceho uhlia – a to 4,3559 eura bez DPH z každej odobratej megawatthodiny. Táto podpora nemá na zahrnutie do ceny elektriny podľa Koudelu opodstatnenie. "Ide totiž predovšetkým o podporu zachovania neefektívnej ťažby domáceho uhlia v regióne hornej Nitry,“ hovorí.

Úspory vidí Koudela aj v ukončení regulácie ceny dodávky. Potom by bolo podľa neho možné aj domácnostiam ponúknuť produkty naviazané na krátkodobé trhy s elektrinou. "Cena elektriny na týchto trhoch je občas dokonca i záporná, čo znamená, že vám za jej spotrebu dodávateľ zaplatí,“ hovorí Koudela. Toto však súčasný systém regulácie neumožňuje.

Ceny elektriny a plynu pre slovenské domácnosti sú podľa ministerstva hospodárstva pod priemerom únie, inak však vyzerajú pri zohľadnení príjmov domácností. "Cena elektriny a plynu vo vzťahu k parite kúpnej sily je nad priemerom EÚ. Preto by sa aj riešenie problematiky energetickej chudoby malo hľadať predovšetkým v oblasti sociálnej politiky,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Koniec teoretických riešení?

Rezort sa podľa neho podieľa na novej koncepcii na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby. Tú pripravuje Úrad pre reguláciu v sieťových odvetviach (ÚRSO). Podieľa sa na nej ministerstvo práce.

To, že experti regulačného úradu vypracovali novú verziu „Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby“, potvrdil hovorca úradu Radoslav Igaz. Koncepcia podľa neho obsahuje konkrétne návrhy komplexných a systémových riešení. Na rozdiel od minulosti sa podľa Igaza ÚRSO "odmieta uspokojiť len s formálnymi návrhmi teoretických riešení“. Pravdepodobne tým naráža na nevydarenú koncepciu, ktorú regulačný úrad predložil tesne pred koncom roka 2016 a po ostrej kritike stiahol.

Energetickú chudobu treba riešiť nielen u regulátora, upozorňuje Igaz. "Prax ukazuje, že tento problém sa musí riešiť najmä ako problém sociálnej politiky a chudoby ako takej,“ hovorí. Spadá sem tak podľa neho energetická efektívnosť, príspevok na bývanie, opatrovateľský príspevok, potravinové balíčky, výška minimálnej mzdy, dávky v hmotnej núdzi či odstraňovanie dlhodobej nezamestnanosti a problém marginalizovaných sociálnych skupín.

Ohrozená je pätina rodín

O energetickej chudobe sa pritom hovorí už pár rokov. No jej presná definícia stále chýba. Eurostat radí Slovensko medzi krajiny s nižšou mierou – 10 až 20 percent domácností ohrozených energetickou chudobou. Nateraz však patria u nás medzi takzvaných zraniteľných odberateľov všetky domácnosti, ale aj malé podniky. Nad ich cenami za energie tak bdie regulačný úrad, a to bez ohľadu na výšku ich príjmu.

Podľa niektorých vzorcov by do kategórie ľudí ohrozovaných energetickou chudobou patria všetky rodiny, ktoré za energie platia viac ako desatinu svojich príjmov. Nedávno Štatistický úrad SR informoval, že rizikom príjmovej chudoby bolo vlani ohrozených 650 000 obyvateľov Slovenska, čo je 12,4 %. Hranica rizika chudoby pre jednočlennú domácnosť je necelých 360 eur mesačne, v prípade domácnosti s dvoma dospelými a dvoma deťmi do 14 rokov je to 750 eur mesačne.

Príspevok na bývanie sa zmení

Podľa rezortu práce nie je možné určiť počet ľudí, ktorých sa energetická chudoba na Slovensku dotýka. "Definícia energetickej chudoby nie je nikde zakotvená,“ hovorí Barbora Petrová z komunikačného odboru ministerstva práce. Rezort podľa nej preferuje opatrenia, ktoré nie sú priamym finančným transferom. Ako napríklad zvýhodnené tarify či kreditové merače energií. „Nie je totiž jednoduché definovať oprávneného prijímateľa štátnej dávky tak, aby sa štátny príspevok nedal zneužiť,“ povedal minister práce Ján Richter. Ešte pred štyrmi rokmi však preferoval riešenie cez sociálnu dávku pre nízkopríjmové domácnosti.

Rezort práce už aktuálne pracuje na zákone o príspevku na bývanie. Pripravený má byť do konca tohto roka. Zákon by mal vyčleniť príspevok na bývanie z pomoci v hmotnej núdzi. Jeho výška má byť určená tak, aby boli vytvorené podmienky na primerané bývanie. "Úlohou príspevku na bývanie nie je riešiť energetickú chudobu, ale primárne riešiť udržateľnosť bývania, ktorého súčasťou sú aj úhrady za energie,“ hovorí Petrová. Preto je podľa nej možné takýto príspevok považovať za opatrenie, ktoré by nepriamo malo prispievať aj k riešeniu energetickej chudoby.

V prípade podpory pre vybrané skupiny ľudí je podľa portfólio manažéra spoločnosti Magna Energia Martina Semriča dôležité jej cielenie. "Zabezpečilo by sa tým to, že domácnosť by dotáciu neminula na iné účely, než bola poskytnutá, a naďalej by kúrila napríklad drevom,“ hovorí Semrič. Jedným z riešení by podľa neho mohli byť napríklad inteligentné elektromery, ktoré by sa dali nastaviť tak, že by sa k nim priradil finančný kredit. "Z neho by potom domácnosť čeliaca energetickej chudobe čerpala pri spotrebe elektriny rovnako, ako je to napríklad u predplatených kariet mobilných operátorov,“ hovorí. Možnosťou je však aj plošné zníženie cien elektriny cez škrtanie poplatkov, dodáva Semrič.

Úľavy z cien elektriny pre podniky a domácnosti

  • Podnikom s energeticky náročnou výrobou bude štát od roku 2019 kompenzovať časť tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Počíta sa so sumou 80 miliónov eur ročne. Podporených by malo byť okolo 200 firiem.
  • Rovnako vysokú TPS však platia aj domácnosti. Od začiatku roka im regulátor zvýšil ceny elektriny o tri percentá. Je za tým historický dlh voči distribučným spoločnostiam.
  • Regulačný úrad pracuje na koncepcii energetickej chudoby, v rámci ktorej by mali byť navrhnuté aj konkrétne riešenia pre skupinu domácností, pre ktoré sú energie pridrahé.
  • Ministerstvo práce pracuje na príspevku na bývanie. Ten má byť vyčlenený z pomoci v hmotnej núdzi a má pomôcť s udržateľnosťou primeraného bývania.
  • Zatiaľ u nás funguje skôr nepriama pomoc ako príspevok od štátu na zatepľovanie bytových a rodinných domov, čo môže významne znížiť náklady na energie.
  • Znížiť náklady pomôže aj podpora cez program zelená domácnostiam, kde sa dá získať príspevok na inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #energetická chudoba #príspevok na bývanie #ceny energií