Colný model stúpencov brexitu by stál miliardy libier

Colný model po odchode Británie z Európskej únie (EÚ), ktorý podporujú najväčší stúpenci brexitu vo vláde Boris Johnson, Liam Fox a Michael Gove, by mohol firmy stáť až 20 miliárd libier (22,86 miliardy eur) ročne. Povedal to Jon Thompson, šéf britského daňového úrad (HMRC) parlamentnému finančnému výboru.

25.05.2018 16:00
debata

Zasadil tým ďalší úder stúpencom brexitu, ktorí dúfali, že Spojené kráľovstvo úplne vystúpi aj z európskej colnej únie. Thompson pred výborom uviedol, že ich preferovaný model „max-fac“, ktorý sa opiera o technológie a schému dôveryhodných obchodníkov pri minimalizácii hraničných kontrol, by bol podstatne drahší ako colné partnerstvo.

Zdroje z kabinetu pripomenuli, že HMRC nikdy neinformoval, že náklady môžu byť také vysoké. Obrovské číslo, ktoré predstavuje zhruba dvojnásobok ročného čistého príspevku Spojeného kráľovstva do EÚ, vyvolalo vlnu otrasov v parlamente.

Premiérka Theresa Mayová pritom preferuje iný model, tzv. colného partnerstva, v rámci ktorého by Spojené kráľovstvo vyberalo sadzby v mene EÚ. Ten by bol prakticky bez nákladov, pretože podniky by mohli požadovať vrátenie poplatkov, povedal Thompson.

Premiérka čelila v uplynulých dňoch hrozbám tvrdého jadra stúpencov brexitu na čele s Johnsonom, aby upustila od modelu colného partnerstva a uprednostnila max-fac.

Táto otázka rozdelila kabinet aj celú Konzervatívnu stranu. Obe možnosti pritom Brusel odmietol ako modely z ríše „fantázie“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit