Bulharsko ešte neplní všetky kritériá pre prijatie eura

Bulharsko, ktoré dúfa v skoré zavedenie eura, ešte neplní všetky kritériá potrebné pre prijatie jednotnej európskej meny. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na hodnotenie Európskej komisie, ktoré bude zverejnené v stredu.

23.05.2018 07:00
debata (3)

Na rozdiel od väčších a bohatších krajín EÚ, ktoré stále používajú svoju vlastnú menu, ako Švédsko a Poľsko, sa Bulharsko, jedna z najchudobnejších krajín EÚ, chce pripojiť k eurozóne. Ešte v júni by rado vstúpilo do dvojročného čakacieho obdobia na euro, teda do takzvaného mechanizmu výmenných kurzov.

Okrem Británie, ktorá budúci rok opustí EÚ, a Dánska, ktoré má trvalú výnimku z prijatia eura, majú všetky krajiny EÚ právnu povinnosť pripojiť sa k eurozóne keď splnia všetky kritériá.

„Na základe hodnotenia právnej zlučiteľnosti a plnenia konvergenčných kritérií a s prihliadnutím na iné relevantné faktory sa komisia domnieva, že Bulharsko neplní podmienky na prijatie eura,“ uvádza sa podľa agentúry Reuters v hodnotení komisie.

Pre prijatie eura musí krajina splniť niektoré podmienky, ako je výška dlhodobých úrokových sadzieb, inflácie, rozpočtového deficitu a štátneho dlhu a stabilný výmenný kurz voči euru. Musí mať tiež nezávislú centrálnu banku a byť dobre integrovaná do ekonomiky eurozóny. Podľa komisie plní Bulharsko kritériá nízkej inflácie a zdravých verejných financií. Jeho zákon o centrálnej banke však nespĺňa požiadavky na nezávislosť centrálnej banky a zákaz menového financovania.

Ďalšou oficiálnou požiadavkou je, že bulharská mena leva musí stráviť dva roky v mechanizme výmenných kurzov ERM II, teda pohybovať sa voči euru v rozmedzí plus alebo mínus 15 percent od stanoveného kurzu. V skutočnosti leva ľahko plní toto kritérium, pretože od vytvorenia eura je kurz bulharskej meny pevne viazaný na európsku menu. Formálne požiadať o vstup do ERM II chce Bulharsko do konca júna.

To však vyvoláva napätie v eurozóne, pretože akonáhle bude dokončené dvojročné obdobie v ERM II a zmenený zákon o centrálnej banke, splní krajina všetky formálne kritériá a musí byť prijaté. Mnohé krajiny v eurozóne však nechcú, aby sa Bulharsko niekedy v blízkej dobe pripojilo. Obávajú sa rozšírenej korupcie v krajine a vplyvu zavedenia eura na stabilitu bulharských bánk.

Predstavitelia eurozóny preto tlačia na Bulharsko, aby sa pripojilo k bankovej únii ešte predtým, než sa pripojí k ERM II. To by umožnilo Európskej centrálnej banke vyriešiť prípadnú nestabilitu a problémy so zlými úvermi v bankách krajiny pred prijatím jednotnej meny.

Bulharsko zdôraznilo, že podľa zákona EÚ nie je členstvo v bankovej únii ani kritériom pre členstvo v eurozóne ani pre vstup do ERM II. Rozhodnutie o prijatí krajiny do ERM II je však v rukách vlád eurozóny a Európskej centrálnej banky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Bulharsko