Šéf OMV: Riziká plynovodu Nord Stream 2 sú zveličené

Rainer Seele, šéf OMV, je v Rakúsku najznámejším nemeckým topmanažérom. Domáci ropný a plynárenský koncern OMV ešte tesnejšie napojil na Rusko. V spore o budovanie druhej línie plynovodu Nord Stream vidí riešenie. Seele pokladá obavy Ukrajiny a politikov v Európe z druhej vetvy plynovodu po dne Baltiku z Ruska do Nemecka za zveličené.

20.05.2018 16:42
debata (8)

Druhá vetva produktovodu dlhá 1200 kilometrov nedokáže celkom nahradiť trasu, ktorá vedie už roky cez ukrajinské územie. Manažér to povedal Nemeckej tlačovej agentúre (DPA): „Nemôže vzniknúť dojem, že sa Nord Stream 2 postaví, aby urobil prepravnú kapacitu cez Ukrajinu úplne zbytočnou“.

Ukrajina sa spolu s nemeckou spolkovou vládou usiluje o to, aby sa Kyjevu zachovali doterajšie príjmy za tranzit plynu. Seele uviedol, že sa novým plynovodom zvyšuje závislosť EÚ na ruskom plyne. „Závislosť sa v nijakom prípade nestáva problémom vtedy, keď ide o obojstranný záujem, čo je tento fakt. Rusko potrebuje tento trh,“ dodal manažér.

OMV patrí medzi spoluinvestorov projektu Nord Stream 2. Začiatkom júna, presnejšie šiesteho, bude rakúsky koncern za prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina oslavovať 50. výročie podpísania zmluvy o dodávkach ruského plynu do Rakúska.

Na realizáciu projektu Nord Stream 2 ešte chýbajú stavebné povolenia od Ruska, Švédska a Dánska. Seele predpokladá, že ich konzorcium na realizáciu projektu dostane koncom leta. Dovtedy by malo osem spoluinvestorov projektu, vrátane koncernov Shell a nemeckého Wintershallu, poukázať štyri miliardy eur konzorciu.

Nové potrubie má zvýšiť bezpečnosť dodávok plynu za atraktívnu cenu. Ťažba plynu vo Veľkej Británii a hlavne v Holandsku z náleziska v Groningene, ktoré je najväčšie v EÚ, onedlho klesne. „Potreba dovozu plynu preto bude stúpať,“ dodal Seele. Dovoz z Ruska dosahuje 25 až 30 %.

Dôvod americkej kritiky plynovodu je zrejmý. „Intervencia americkej vlády vo mne vyvoláva silný dojem, že sa hospodárske záujmy sledujú prostredníctvom sankcií,“ povedal šéf OMV. Vytvára sa jasný zámer, aby sa do Európy dopravovalo viac amerického skvapalneného zemného plynu.

Seele, ktorý je aj prezidentom Nemecko-ruskej zahraničnoobchodnej komory, kriticky posudzuje protiruské sankcie EÚ. Nemecká ekonomika nimi utrpela výrazné straty a prišla o veľa podielov na jeho trhu, ktoré obsadila čínska konkurencia.

„Naši členovia odmietajú sankcie,“ uviedol Seele. Podľa neho by sa mali postupne znižovať úmerne tomu, ako sa bude dosahovať pokrok v realizácii minských dohôd o mierovom riešení konfliktu na východnej Ukrajine.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #OMV #Nord Stream