Tranzit plynu cez Ukrajinu zostane v dostatočných objemoch

Tranzit zemného plynu cez Ukrajinu ostane zachovaný aj po roku 2019 a po prípadnom dobudovaní nového plynovodu Nord Stream 2. Mal by byť v takých objemoch, aby bol komerčne udržateľný. V diskusnej relácii na Tablet.TV v rámci medzinárodnej konferencie GLOBSEC 2018 to uviedol viceprezident Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

20.05.2018 10:07
debata (27)

„Zachovaný tranzit cez Ukrajinu vnímam ako posun. Prišiel pozitívny obrat zo strany Ruskej federácie i to, že nová nemecká vláda deklarovala podporu trojstranným rokovaniam medzi EK, Ruskom a Ukrajinou. To by malo garantovať, že tranzit cez Ukrajinu ostane aj po roku 2019 funkčný. Mal by byť realizovaný v takých objemoch, ktoré budú komerčne udržateľné a budú zaujímavé pre udržanie tejto plynovej trasy aj po roku 2019,“ povedal Šefčovič.

Otvorenou témou stále ostáva plynovod Nord Stream 2 z Ruska popod Baltické more do Nemecka. Na nemeckej strane sa už začalo so stavebnými prácami. „Ak má byť Nord Stream 2 zrealizovaný, musí sa plne rešpektovať európske právo, ktoré platí aj pre ekonomickú zónu a teritoriálne vody. Precizovali sme smernicu o plyne, ktorá je v rukách bulharského predsedníctva. Verím, že ju dotiahne, aby bolo jasno, ako sa má európske právo uplatňovať aj v tomto prípade. Konzorcium energetických firiem má veľký záujem postaviť tento plynovod, no momentálne využívame prepravné trasy z Ruska do EÚ na úrovni 50 – 60 %,“ upozornil viceprezident Európskej komisie (EK).

Konzorciu v zložení Gazprom, Uniper, Wintershall, Gasunie a Engie však hrozia sankcie. USA na ne môžu uvaliť sankcie z bezpečnostných dôvodov. Podľa Šefčoviča americká legislatíva pripúšťa takýto postup. „Otázka amerických sankcií voči európskym firmám sa dostáva do nového a komplikovanejšieho rámca po odstúpení od jadrovej dohody s Iránom. EK prichádza s návrhom, kde opráši ochranné systémy, ktoré sa zaviedli v čase uvalenia amerického embarga na Kubu, keď sme chránili európske firmy pred extrateritoriálnym trestaním americkými súdmi alebo vládou. Ako zástancu transatlantickej spolupráce ma mrzí, že sa dostávame do takýchto zložitých debát,“ konštatoval Šefčovič.

Americký postoj však môže súvisieť s konkurenčným bojom v oblasti energetiky, čo pripustil nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Kým Rusko je najväčším vývozcom zemného plynu do EÚ, USA chcú zvyšovať svoj podiel na trhu vývozom skvapalneného plynu (LNG) z bridlíc. Šefčovič tvrdí, že zo zámoria zatiaľ prichádzajú do Európy len malé objemy LNG.

„Procedúra pre vývoz amerického skvapalneného plynu do EÚ je stále veľmi zložitá a komplikuje príchod amerických tankerov. Zatiaľ ich prišlo len zopár. V EÚ sme dobudovali terminály pre skvapalnený plyn, ktoré sú napojené na plynovodnú sieť. Európsky trh je veľmi konkurenčný, no sme pripravení uvítať americký, ruský, kaspický či nórsky plyn. Chceme ho však vidieť ako komerčnú komoditu, kde je dôležitá jeho cena,“ dodal Šefčovič.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Maroš Šefčovič #Ukrajina