Čína núka Trumpovi balík opatrení na zníženie obchodného deficitu

Čína ponúka americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi balík opatrení, ktorý má znížiť deficit amerického obchodu s Čínou až o 200 miliárd USD ročne.

18.05.2018 09:32
debata (1)

Tieto opatrenia zahŕňajú obchodné ústupky a vyššie nákupy amerického tovaru. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických úradníkov oboznámených s návrhom. Zástupcovia USA a Číny teraz rokujú vo Washingtone o vzájomnom obchode a snažia sa vyriešiť hrozbu zavedenia ciel medzi oboma krajinami.

Podľa jedného zo zdrojov prináša ponuka Číny veľkú výhodu pre amerického výrobcu lietadiel Boeing. Ten je najväčším amerických vývozcom a v súčasnosti sa klienti z Číny na predaji jeho komerčných lietadiel podieľajú zhruba štvrtinou.

Ďalšie zdroj dodal, že balík môže zahŕňať tiež zrušenie niektorých ciel na obchod s americkými poľnohospodárskymi výrobkami v objeme zhruba štyri miliardy USD ročne. Patrí medzi ne ovocie, orechy, bravčové, víno a cirok. Čína v piatok oznámila, že zruší vyšetrovanie antidumpingového dovoz ciroku z USA.

Ponuka Číny na zníženie obchodného deficitu do značnej miery zodpovedá požiadavke predloženému čínskym úradníkom zástupcami Trumpovej vlády pred dvoma týždňami v Pekingu. Avšak zníženie deficitu obchodu USA s Čínou o 200 miliárd USD na udržateľnom základni by vyžadovalo masívne zmeny v zložení obchodu medzi oboma krajinami, upozornila agentúra Reuters.

Deficit obchodu USA s tovarom vlani predstavoval 375 miliárd USD. Najväčšími vývoznými položkami USA do Číny boli vlani lietadlá a sója. Hodnota vývozu lietadiel z USA do Číny predstavovala 16 miliárd USD a sóje 12 miliárd USD.

Niektorí pozorovatelia sú však skeptickí, či možno rýchlo dosiahnuť zníženie deficitu obchodu o 200 miliárd USD. Podľa nich ponuka môže zahŕňať už skôr oznámené záväzky Číny, akurát v novej forme.

Zdroje nemali informácie o požiadavkách Číny, ktoré chce za ústupky. Denník The New York Times napísal, že Čína požaduje, aby Trump zabudol na svoje hrozby, že zavedie clá na čínsky tovar a obmedzí investície čínskych firiem v USA. Čína tiež chce, aby USA zrušili zákaz predaja niektorých technologických produktov amerických spoločností do Číny.

Trump vo štvrtok okrem iného kritizoval Čínu, že je veľmi rozmaznaná v otázke obchodu so Spojenými štátmi. Dodal ale, že jeho cieľom je dosiahnutie dohody s Čínou. Naznačil tiež možnú zmenu obmedzenia, ktoré paralyzovalo čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení ZTE. To by mohlo byť súčasťou dohody o obchode.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna